baju melayu moden malaysia
baju melayu moden malaysia

Baju Melayu Moden

Posted on

Bercakap tentang fesyen tidak selalu tentang wanita. Lelaki juga mempunyai minat fesyen sendiri. Pada masa ini, terutamanya di rantau Melayu seperti Malaysia, Indonesia, dan Brunei Darussalam, trend fesyen dengan tema tradisional – moden sangat besar. Jika fesyen wanita kita kenal dengan kewujudan baju kurung moden serta fesyen lelaki. Fesyen pakaian lelaki yang mengambil tema tradisional – moden sangat terkenal adalah baju melayu moden.

Baju Melayu moden mempunyai tempat sendiri untuk lelaki Melayu hari ini. Ternyata ketika menghadiri acara yang formal Anda harus sering melihat laki-laki memakai baju melayu moden.

Fesyen Update kali ini akan membincangkan tentang Baju Melayu terutama baju melayu moden. Perbincangan ini akan menyertakan maklumat tentang baju melayu, model baju Melayu moden, dan harga baju Melayu moden terkini.

baju melayu moden lelaki
gambar baju melayu moden lelaki

Perkara Yang Perlu Anda Ketahui Dari Baju Melayu

Sekiranya baju kurung sangat identik dengan wanita Melayu maka baju Melayu adalah pakaian tradisional Melayu untuk lelaki. Baju Melayu terdiri daripada dua bahagian. Yang pertama ialah baju (baju lengan panjang) yang mempunyai kolar tegar tinggi. Bahagian ini disebut sebagai kerah cekak musang. Kemudian bahagian seterusnya adalah celana panjang yang dipanggil selular. Kain yang sama digunakan untuk kedua-dua bahagian. Biasanya kain yang digunakan ialah cotton atau koombinasi antara cotton dan poliester.

Di samping dan mencantikkan penampilan, baju melayu biasa digabungkan dengan perhiasan seperti rok. Hiasan yang merupakan “kain sampingan” yang terbuat dari kain songket atau kain sarung yang berasal dari kain cotton atau campuran dengan poliester. Perhiasan skirt/rok ini dipakai di sekeliling pinggang dengan mengangkat bahagian atas dan membentuk lipatan. Selain kain, ada juga penutup kepala dengan warna gelap yang dikenal sebagai songkok. Kedua-dua objek itu biasanya dipakai bersama baju Melayu.

baju melayu moden terkini
gambar baju melayu moden terkini

Model Baju Melayu Moden Terkini

Seiring dengan perkembangan fesyen di rantau Melayu maka membawa banyak model baju melayu moden. Pada masa ini, terdapat banyak pola baju Melayu moden dengan campuran warna dan penampilan rupa. Jika anda telah mencari maklumat tentang jenis dan gambar baju melayu moden maka anda akan mendapati banyak jenis.

Sebagai contoh, terdapat baju melayu moden slimfit. baju melayu moden slimfit adalah kombinasi gaya Melayu tradisional dengan persembahan penampilan moden. Di samping itu, kini banyak baju melayu moden tanpa pesak dan songkok yang kelihatan seperti pakaian muslim lelaki. Model ini direka untuk tidak kelihatan terlalu formal jika digunakan untuk acara yang lebih kasual atau hanya berjalan-jalan di taman bandar atau pusat membeli-belah.

Sekiranya anda seorang penyuka fesyen lelaki dan ingin membeli atau mengetahui cara membuat baju melayu moden maka refrensi baju Melayu moden di bawah mungkin akan berguna untuk refrence utama anda :

pola baju melayu moden
pola baju melayu moden

Baju Melayu Cekak Musang

Nama Cekak Musangl berasal dari kolar leher tinggi dan ‘mencekak tengkuk’. Secara umum, terdapat lima butang pada baju melayu cekak musang. Dua butang pada leher dan selebihnya berada di bawah. Jenis baju Melayu yang biasa dipakai di negara Brunei Darussalam yang sudah tentu dibuat untuk kelihatan lebih moden.

baju melayu cekak musang
baju melayu cekak musang

Baju Melayu Teluk Belanga

Pernahkah anda mendengar baju malay johor? Sekiranya pakaian yang dipersoalkan itu adalah baju melayu teluk belanga. Kemeja ini mempunyai sulaman di leher dengan belahan di bahagian depan dan mempunyai satu butang.

baju melayu teluk belanga
baju melayu teluk belanga

Baju Melayu Batik

Terutama baju melayu batik jarang kita lihat. Tetapi ada beberapa orang yang melakukan pesanan baju melayu dengan kain batik. Baju Melayu dengan kain batik sebenarnya hanya menggantikan kain cotton dengan kain batik. Pembentangan penampilan dengan kain batik juga jarang dilengkapi dengan kain songket kerana dianggap mempunyai gaya yang terlalu sesak. Pakaian ini biasanya dipakai pada majlis rasmi seperti upacara, perkahwinan, acara tradisional.

baju melayu batik
baju melayu batik

Baju Melayu Cheongsam

Perkembangan baju Melayu moden bukan sahaja menggabungkan budaya Melayu. Inovasi di dunia fesyen cuba menggabungkan Melayu dan cina dan mencipta baju melayu cheongsam. Beberapa keunikan pakaian ini dilihat pada butang mandarin yang diperbuat daripada kain benang khas dan ditutupi dengan corak seperti bunga dan dedaunan. Persembahan baju melayu cheongsam Melayu juga tidak dilengkapi dengan kain sampingan.

baju melayu cheongsam
baju melayu cheongsam

Harga Baju Kurung melayu Moden Terkini

Pelbagai jenis model baju Melayu moden menawarkan harga yang sangat pelbagai. Model yang berbeza tentu harga berbeza ditawarkan. Fesyen Update merumuskan special untuk anda senarai harga baju Melayu moden sebagai refrence utama anda sebelum membuat pembelian.

Senarai Harga Baju Melayu Moden Terkini

Model Baju Melayu ModenHarga
Amar Amran – Baju Melayu ClassicRM198
Zalia Homme – Baju Melayu 3-Piece Co-OrdinateRM349
Zalia Homme – Baju Melayu Co-OrdinateRM279
Amar Amran – Baju Melayu Maher ZainRM155
Mayasilk – Baju Melayu SB Printed Inner-CollarRM104.3
Amar Amran – Kurta AliRM228
Lubna – Baju Melayu Cekak MusangRM129
Rizalman – Amar Top Baju Melayu StripesRM325
Lubna – Matte Satin Baju Melayu Cekak MusangRM125
Lubna – Matte Satin Baju Melayu Cekak MusangRM115
Lubna – Checkered Baju Melayu Teluk BelangaRM105
Mayasilk – Baju Melayu SB Contrast Diamand PrintRM149

Senarai harga baju Melayu moden di atas yang diubah suai disesuaikan dengan populariti Malaysia. Perubahan harga boleh berlaku bila-bila masa menyesuaikan diri dengan keadaan ekonomi, trend, dan perminataan pasaran. Kami mengesyorkan agar anda mencari jenis maklumat dan model baju Melayu yang anda ingin beli dan juga prestasi kedai yang menjual pakaian.

Baca Juga : Baju Melayu Slimfit

Oleh itu maklumat boleh Fesyen Update menyampaikan tentang baju melayu moden terkini. Harapan boleh menjadi rujukan utama bagi anda semua.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *