baju melayu johor moden terkini
baju melayu johor moden terkini

Baju Melayu Johor

Posted on

Bagi peminat fesyen lelaki di rantau Melayu tentu sudah biasa dengan nama Baju Melayu. Pakaian Melayu yang biasa untuk lelaki ini kini banyak melakukan transformasi untuk mengikuti zaman. Antara pakaian Melayu paling terkenal ialah baju Melayu johor.

Baju Melayu johor juga dikenali sebagai baju melayu teluk belanga atau orang sering menyebutnya baju melayu johor teluk belanga. Pakaian ini sering dijumpai pada majlis-majlis rasmi.

Melaraskan trend pembangunan maka Fesyen Update akan membincangkan mengenai baju melayu johor moden terkini. Beberapa gambar juga akan dibentangkan untuk memberikan image kepada anda tentang fesyen baju melayu johor terkini. Di samping itu sekilas harga baju melayu johor juga akan dipaparkan pada akhir perbincangan.

baju melayu johor moden
gambar baju melayu johor moden

Sejarah Baju Melayu Johor

Penggunaan baju Melayu di kawasan Johor (kini memasuki Malaysia) sedikit berbeza dari kawasan lain. Kain samping atau kain sarong pada baju melayu johor digunakan di bawah baju dan bukannya di atas.

Baju ini juga tidak mempunyai kolar cekak musang. Sebaliknya, pembukaan baju dihiasi dengan jahitan yang tajam yang disebut “tulang belut” dan berakhir dengan selekoh kecil di atas di satu sisi. Bengkok ini digunakan untuk menyesuaikan diri dengan butang tungal sedia ada (hampir sama dengan kolar pada baju kurung yang dipakai oleh wanita).

Gaya ini sering dikenali sebagai gaya Teluk Belanga dan dipercayai oleh orang ramai bahawa pakaian ini direka oleh penolong Sultan Abu Bakar. Pakaian itu direka khas apabila Sulta memperingati pemindahan modal pentadbiran dari Teluk Belanga di Singapura ke Tanjung Puteri pada tahun 1866 (yang kini dikenali sebagai Johor Bahru sejak tahun 1866).

Daripada sejarah itu, nama baju ini boleh dipanggil baju melayu johor, baju melayu teluk belanga, atau baju melayu johor teluk belanga.

baju melayu johor seluar hitam
baju melayu johor seluar hitam

Fesyen Baju Melayu Johor Moden Terkini

Sekiranya anda melihat perkembangan terkini baju melayu johor moden, anda akan mendapati banyak perbezaan dengan gaya tradisional. Sekiranya baju melayu johor pada mulanya sentiasa disandingkan dengan kain songket maka pakaian ini akan dipaparkan lebih bergaya langsung dengan seluar. Model ini sering dirujuk sebagai baju melayu johor seluar hitam.

Secara umum, baju Melayu johor memiliki warna homogen yang kemudian digabungkan dengan kain sampingan dengan pelbagai warna dan corak untuk menjadikannya lebih elegan.

Baca Juga : Harga Baju Melayu Moden

Sebagai tambahan kepada pandangan dari segi penampilan, baju melayu teluk belanga atau johor terbuat dari kain pilihan. Biasanya kain cotton atau gabungan cotton dan poliester sering digunakan untuk membuat baju ini. Pemilihan kain dibuat dengan sengaja kerana kain cotton yang bersifat sejuk ketika dipakai sehingga memberikan keselasaan lebih kepada pengguna.

baju melayu johor teluk belanga
baju melayu johor teluk belanga

Harga Baju Melayu Johor Moden Terkini

Mahu mengetahui Update harga baju melayu teluk belanga atau johor terkini ? Mengikut maklumat Fesyen Update mendapat harga baju melayu johor ini dalam harga RM68. Bagi harga baju melayu johor budak/kanak-kanak berada dalam lingkungan harga RM35 hingga RM45.

Biasanya harga diselaraskan kepada model yang sedia ada. Gabungan jenis baju Melayu ini sering memberi tumpuan kepada kain sampingan (songket / sarong) dan juga pemilihan bawahan atau seluar yang dipakai.

Jika boleh disimpulkan bahawa variasi harga produk baju Melayu jenis ini tidak terlalu banyak kerana jenis yang dibentangkan masih sangat terhad.

Baca Juga : Senarai Harga Jubah Lelaki Moden

Begitu juga maklumat mengenai baju Melayu johor atau baju melayu teluk belanga yang boleh dikongsi oleh Fesyen Update kepada anda semua. Mudah-mudahan maklumat berguna dan jangan lupa untuk menyimpan maklumat terkini dari pelbagai artikel Fesyen Update lain.

Incoming search terms:

  • pola baju melayu johor
  • baju kurung melayu 2019
  • baju melayu johor 2019
  • baju melayu teluk belanga jakel
  • boutique baju kurung raya 2019 di johor bahru

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *