√ 30+ Baju Kurung Kedah Moden Elegant Terkini 2023

30+ Baju Kurung Kedah Moden Elegant Terkini 2023

Dalam banyak-banyak fesyen Baju Kurung yang ada, beberapa diantaranya khusus untuk wanita yang bertudung. Baju tersebut diberi nama Baju Kurung Kedah Moden.

Pakaian muslimah ini mempunyai ciri iaitu pada bahagian kolar ia menggunakan kolar kolar bay. Seperkara lagi, baju kurung kedag moden ini mempunyai saiz yang muat di bahagian pinggang.

Pada bahagian lengan dibuat agak pendek, di atas pergelangan tangan. Kurung ini juga sering dipakai untuk menghadiri pelbagai majlis kenduri.

Berikut adalah 30 reka bentuk baju kurung kedah moden, yang boleh jadi rujukan anda.

Koleksi Fesyen Baju Kurung Kedah Moden Terkini 2023

Corak baju kurung tradisional kedah kini telah banyak berubah menjadi lebih moden. Design baju pun cantik plus harga baju kurung kedah ni agak murah.

1. Baju Kurung Kedah Raya Cotton

Anda tentu sudah tahu bahawa kapas boleh menyerap peluh dan boleh memberi kesan sejuk pada kulit. Terdapat pelbagai jenis kain cotton yang sering digunakan untuk membuat kurung baju. Salah satunya ialah kapas regangan, rayon dan sebagainya.

Keadaan sekarang ini ramai pereka yang membuat baju kurung moden kedah dengan kain cotton. Selain mudah dilaraskan apabila dijahit dan dipakai, kain cotton ini juga menjadi penyumbang kepada trend penghasilan pakaian moden kedah masa kini.

Jom Tangok: Warna Baju Raya 2023

2. Fesyen Baju Kurung Kedah Batik

Di pasaran kita boleh menemui pelbagai model pakaian yang diperbuat daripada kain batik. Anda boleh pilih model baju mana yang sesuai untuk anda pakai.

Bagi golongan muda, pakaian batik dengan motif ringkas dan warna terang seperti purple, grape, tosca dan orange mendapat permintaan yang tinggi.

Aplikasi itu sendiri adalah dengan menggabungkan skirt dengan bahagian atas. Kini, terdapat banyak juga kurung batik yang sesuai untuk semua peringkat umur.

Baju Kurung Tradisional
Baju Kurung Kedah Moden

3. Fesyen Baju Kurung Kedah Songket

Kain songket merupakan salah satu bahan yang baik digunakan dalam pakaian. Kain songket direka sedemikian rupa sehingga pakaian kelihatan elegan. Kebanyakan kain songket disapu pada skirt tetapi ada juga yang disapu pada bahagian atas.

Kain songket juga terkenal dengan penampilan etnik dan uniknya. Jadi jangan terkejut jika songket merupakan salah satu bahan pakaian yang sering digunakan untuk membuat model pakaian lain.

4. Fesyen Baju Kurung Kedah Satin Moden

Satin adalah sejenis kain yang sering digunakan untuk membuat pakaian.

Tidak terkecuali untuk membuat kurung baju moden. Dengan kombinasi yang betul, baju kurung akan kelihatan lebih cantik dan elegan.

Selain itu, kami sering menemui kurung satin ini semasa menghadiri majlis kerana ramai tetamu yang suka memakai gabungan satin dan kurung. inilah model pakaiannya:

Umumnya, bahagian atas baju ini dilengkapi dengan padding untuk menjadikannya tegak sedikit. Di bahagian hadapan terdapat satu butang sebagai ciri baju ini. Tetapi ada juga yang menggunakan zip sebagai ganti.


Dalam artikel ini, kami memperkenalkan 30 baju kurung Kedah moden dan elegan yang akan menjadi trend pada tahun 2023.

Dari pelbagai pilihan warna, bahan, dan model, ia pasti akan menjadikan setiap wanita kelihatan cantik dan bergaya apabila memakainya.

Jangan ketinggalan trend baju kurung Kedah yang mencantikkan penampilan anda pada tahun 2023!

Artikel Berkaitan