instant shawl
instant shawl

Instant Shawl

Posted on

Penggunaan shawl kini digunakan secara meluas oleh wanita terutamanya bagi muslimah di negara-negara Melayu seperti Malaysia dan Indonesia. Bersama perkembangan dunia fesyen, penggunaan shawl tidak hanya bersifat fungsional. Pada masa ini shawl menjadi salah satu cabang model tudung. Lebih-lebih lagi, dalam era ini menuntut harus cepat, tudung instant shawl lebih sesuai dengan gaya orang moden.

Banyak perbincangan menarik mengenai instant shawl di dalam masyarakat, terutama untuk golongan muda. Selain praktikal, penampilan yang disediakan dari penggunaan selendang memberikan kesan keanggunan yang indah.

Pada kesempatan ini Fesyen Update akan membincangkan tentang perkara-perkara yang berkaitan dengan fesyen instant shawl terkini. Mari lihat perbincangan ^^

cara pakai instant shawl
cara pakai instant shawl

Sejarah Ringkas Shawl

Pada pertamanya shawl adalah selembar kain yang dapat dibalut kepala, leher, pinggang, atau hanya aksesori yang dilekatkan pada beg, bentuknya boleh bervariasi: panjang, segitiga, atau persegi panjang.shawl adalah salah satu barang fesyen yang berfungsi untuk memanaskan leher pada musim dingin.

Tetapi sebenarnya, shawl itu telah diterima pakai dari pakaian adat Kashmir yang menyebutkan sekeping kain segitiga yang mudah dengan nama shal. Shawl Kashmir hanya tahu satu warna. Selain itu Shawl dengan lebih banyak pandangan satu warna merujuk/disebut tilikar. Jika ada sulaman berbentuk, shawl jenis ameli jamak ini.

Manfaat shawl pada masa itu selain sebagai penghalang dingin juga digunakan sebagai pelengkap pakaian. Tallit shawl, yang digunakan oleh orang Yahudi semasa upacara atau ketika mereka berdoa. Shawl jenis ini masih digunakan sehingga saat ini. Dalam perjalanan ini, shawl Kashmir ini diadopsi sebagai couture pelengkap di Eropah barat pada pertengahan abad ke-19.

Bahan sutera kemudian digunakan untuk membuat shawl cantik dalam pengeluaran Cina, menandakan shawl muka baru pada era itu. Model shawl ini dikenali sebagai shawl Cina, tetapi wanita Sepanyol menyebutnya mantones de Manila. Itu kerana beberapa ribu helai shawl pengeluaran Cina dibawa ke Sepanyol menggunakan kapal dari pelabuhan di Manila. Dari sini dan kemudian shawl menguasai garis gaya wanita dunia, dari Jerman ke Amerika Latin. Shawl, scarf atau stola memberi warna pada muka dunia fesyen medio 1865 hingga 1870.

Sebaliknya, gypsies di Andalusia dan Madrid mengambil shawl sebagai tanda kemeja mereka. Tabiat pakaian yang kekal hingga ke hari ini. Sepanyol sendiri akhirnya memiliki shawl buatan sendiri dengan karakteristik aditif bordir sebagai pemanis. Shawl Sepanyol dimaksudkan untuk digunakan secara unik dari shawl gipsi Andalusia. Untuk kesederhanaan, gitanas sering digunakan sebagai pakaian persembahan pada panggung opera. Dalam wajah hari ini, shawl yang berjaya menumpukan kepada bahagian penting dalam pusingan model.

instant shawl terkini

Model Shawl Semasa

Penggunaan shawl semasa diubah menjadi model pada pengguna tudung. Shawl sudah menjadi sebahagian daripada model tudung. Oleh itu, ia diketahui secara meluas tudung instant shawl di pasaran.

Instant shawl sudah diketahui secara luas di dalam masyarakat dan dihasilkan oleh pelbagai pengeluar dan pereka fesyen yang terkenal. Terdapat beberapa model instant shawl yang mungkin menjadi yang paling popular di masyarakat seperti instant shawl labuh dan tudung instant shawl dua muka. Bagi jenama atau rumah pengeluaran yang membuat instant shawl sangat ramai. Fesyen Update akan cuba meringkaskan pelbagai jenama yang menghasilkan shawl seperti berikut :

AoraLaoraAida SnowcapDeor Instant
DiandraDoonaFloreHazel Shawl
Julia HalfmoonLuxe BloomPremium Square ScarfPrism Shawl
RabiahRuby InnerneckZaynabDan Lain Sebagainya

Di samping nama-nama di atas, terdapat banyak lagi seperti instant shawl neelofa , Zehra, Lovisa dan lain-lain yang tidak dapat dipanggil satu persatu. Setiap jenama mempunyai model tersendiri dengan pelbagai campuran warna dan seni jahitan. Oleh kerana Instant shawl yang menarik dalam masyarakat, ramai orang yang membuat pelbagai tutorial atau cara pakai instant shawl dengan pelbagai model. Selain itu, cara jahit instant shawl juga mula menuntut wanita di Malaysia sebagai hobi atau pembangunan model shawl itu sendiri.

tudung instant shawl terkini

Harga Instant Shawl Terkini

Seperti yang dibahas sebelum ini bahawa model instant shawl berbeza-beza mengikut jenama yang menghasilkannya. Banyak instant shawl murah jika anda pandai mencari maklumat. Fesyen Update akan berkongsi ringkasan senarai harga instant shawl yang akan memberi manfaat kepada anda. Inilah maklumat :

JenamaHarga
AoraRM 49
LaoraRM 49
Aida SnowcapRM 10
Deor InstantRM 49
DiandraRM 39
DoonaRM 49
FloreRM 59
Hazel ShawlRM 49
Julia HalfmoonRM 39
Luxe BloomRM 49
Prism ShawlRM 53
RabiahRM 49
ZaynabRM 39

Senarai harga instant shawl di atas dikategorikan berdasarkan jenama yang diambil dari beberapa sumber di internet. Ia dapat dilihat bahawa harga purata untuk instant shawl adalah dalam lingkungan RM 40 hingga RM 55. Harga termasuk dalam harga yang sangat berpatutan. Tetapi perlu diingat perubahan harga boleh berlaku pada bila-bila masa menyesuaikan diri dengan keadaan pasaran dan trend yang berlaku.

Baca Juga : Harga Tudung Labuh Terkini

Oleh itu, maklumat yang boleh dibagikan oleh Fesyen Update berkaitan dengan tudung instan shawl. Mudah-mudahan berguna dan boleh menjadi rujukan anda sebelum membeli pelbagai model shawl. Lawati fesyenupdate.com untuk mendapatkan maklumat terkini mengenai fesyen.

Incoming search terms:

  • tudung instant paling popular masa kini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *