tudung labuh
tudung labuh

Tudung Labuh

Posted on

Bagi wanita Muslim di berbagai belahan dunia yang memakai tudung untuk menutupi aurat telah menjadi tanggungjawab. Bersama perkembangan jaman dan trend fesyen terkini, tudung bukan sahaja mempunyai manfaat fungsi tetapi sudah mempunyai pelbagai model. Pelbagai model ini adalah trend untuk muslimah. Tetapi sebagai seorang muslimah yang taat untuk memakai tudung mesti mengikut Syariat dan harus menutup dada. Oleh itu pada masa kini terdapat pelbagai model tudung labuh yang berguna untuk menutup aurat tetapi masih memberikan kesan yang indah sesuai dengan fesyen semasa.

Maklumat mengenai pelbagai model dengan banyak reka bentuk tudung labuh boleh didapati melalui pelbagai sumber. Cukup ketik enjin carian seperti google, media sosial, atau cuba cari dengan kata kunci tumblr tudung labuh atau tumblr tudung labuh. Anda akan mendapati pelbagai model yang sesuai dengan keperluan anda.

Di sini Fesyen Update akan cuba membincangkan tentang tudung labuh muslimah yang boleh menjadi cadangan anda sebelum membeli jenis tudung ini.

tudung labuh OSD
tudung labuh Online

Tudung Labuh : Syar’i, Sederhana, Bergaya, Dan Cantik

Fenomena memakai tudung labuh saat ini alhamdulilah sudah bertaburan di negara-negara Muslim majoriti di Asia Tenggara. Anda boleh lihat di Malaysia, Indonesia, dan Brunei Darussalam, ramai wanita Islam yang menyedari memakai tudung dengan model panjang yang meliputi dada.

Tudung labuh itu sendiri berasal dari dua perkataan iaitu tudung dan labuh. Tudung itu sendiri adalah bentuk jilbab/hijab dan labuh adalah persamaan perkataan panjang. Jadi ia boleh ditafsirkan bahawa tudung labuh adalah tabir/hijab panjang untuk menutup dada. Model ini boleh dianggap sebagai model hijab/tudung syar’i.

Mungkin dalam beberapa dekad yang lalu, model tudung ini tidak begitu terkenal dan penampilannya masih kelihatan kuno. Tetapi kali ini sebagai tambahan kepada kesedaran tentang peruntukan shari’ah, banyak pereka fesyen muslim yang membuat pelbagai model tudung labuh ini menjadi lebih berwarna-warni. Pelbagai warna campuran, model, bahan asas kain, dan aksesori tambahan menjadikan kesan tudung labuh menjadi lebih moden dan bergaya. Ramai juga mengatakan ini sebagai tudung labuh moden.

Kini terdapat di tempat-tempat awam seperti pusat membeli-belah, tempat-tempat perkhidmatan awam, walaupun pada majlis-majlis rasmi ramai muslimah memakai tudung jenis ini dan masih kelihatan cantik dan elegan. Dan sememangnya labuh akan selalu memberikan kesan syar’i, sederhana, bergaya, dan cantik.

tudung labuh terkini
tudung labuh terkini

Pelbagai Jenama Tudung Labuh Terkini

Perkembangan pesat dan permintaan untuk tudung labuh muslimah menjadikan banyak pereka fesyen dan tempat pembuatan pakaian untuk menarik perhatian pengguna. Pelbagai model telah dibuat dalam pelbagai kategori.

Terdapat model berdasarkan jenis kain asas seperti tudung labuh chiffon, tudung labuh koshibo, cotton dan lain-lain. Di samping itu ada juga yang menyukainya berdasarkan jenama yang menghasilkannya. Anda perlu tahu bahawa banyak jenama yang membuat tudung dengan model labuh ini. Beberapa perkara yang diketahui Fesyen Update ialah :

BalqisNadiraHurriyyahHurun AinMini TelekungRaisya
ZulaikhaSafwa ExclusiveZinnirahInsyirahIrdinaAida Naim
AdaraJimmy ScarvesHawwa ScarfShawlforyouRozello ScarvesDan banyak lagi

Sebenarnya terdapat banyak jenama yang menghasilkan pelbagai jenis tudung, terutama pada model labuh. Setiap jenama mempunyai pelbagai model individu mengikut trend yang sedia ada dalam masyarakat. Pelbagai model juga telah memberi inspirasi kepada ramai orang untuk mencipta model tudung sendiri. Salah satu model yang paling popular ialah tudung labuh muslimah bidang 60.

Senarai Harga Tudung Labuh

Mendapatkan tudung labuh murah sangat mudah jika anda mengetahui jenis kain, model, dan pembuat jenama. Bagi pelaku dropship tudung labuh mungkin peluang yang baik untuk menjalankan perniagaan kerana selain daripada harga yang berpatutan, permintaan juga tinggi. Terutama semasa musim Idul Fitri, permintaan untuk tudung labuh meningkat secara dramatik.

Pada kesempatan ini Fesyen Update cuba meringkaskan harga tudung model labuh dari pelbagai jenama. Inilah maklumat :

JenamaHarga
Aida NaimRM 42
Jimmy ScarvesRM 58,65
NadiraRM 69
Hurun AinRM 59 – 69
ZinnirahRM 59
HurriyyahRM 69
Hawwa ScarfRM 65
ShaflforyouRM 79
LawarniRM 44
QaseeraRM 49
Orchid ScarfRM 35
Rozello ScarfRM 39

Senarai harga tudung di atas diambil berdasarkan model tertentu dari pelbagai sumber. Perubahan dan perbezaan harga boleh berlaku disebabkan oleh permintaan pasaran dan perbezaan kedai penjual. Tetapi anda boleh membuat rujukan utama sebelum membeli tudung yang anda menginginkannya.

Baca Juga : Harga Tudung Ruffle

Begitu juga maklumat tentang tudung labuh yang boleh dikongsi oleh Fesyen Update. Semoga info berguna dan jangan lupa untuk mengikuti perkembangan terkini fesyen di fesyenupdate.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *