tudung bawal
tudung bawal

Tudung Bawal

Posted on

Bagi wanita Muslim untuk menutup aurat adalah kewajipan yang tidak boleh dirunding. Oleh itu memakai tudung telah menjadi sebahagian daripada kehidupan seharian wanita Islam terutamanya di Malaysia. Melihat keadaan ini, melalui perkembangan dunia fesyen semakin cepat dengan begitu banyak jenis tudung dihasilkan untuk mempercantik penampilan muslimah serta sebahagian daripada syariat Islam. Salah satunya ialah model tudung bawal.

Tudung Bawal adalah salah satu prima donna kerana gaya penampilan dapat disesuaikan dengan syarat pengguna. Penggunaan tudung jenis ini juga dikatakan termasuk mengikut trend terkini.

Oleh itu, Fesyen Update kali ini akan membincangkan tentang gaya tudung bawal terkini dengan maklumat mengenai cara pakai tudung bawal terkini hingga harga yang ditawarkan untuk mendapatkannya.

tudung bawal online
tudung bawal online

Fenomena Tudung Bawal

Dalam Islam, tudung adalah kewajiban Allah swt kepada muslimah untuk menutup aurat. Ini seperti yang disebutkan dalam Al-Quran Surat An-Nur Ayat 31. Tetapi pada masa-masa termasuk dalam dunia fesyen wanita, tudung itu mula banyak pengubahsuaian. Seperti yang diketahui terdapat pelbagai jenis tudung seperti tudung labuh, sarung, selendang, skarft, dan tudung bawal.

Tudung bawal itu sendiri lebih disukai oleh golongan muda kerana ia kelihatan mudah. Pilihan warna juga sangat pelbagai memanjakan penggunanya dalam menentukan pilihan gaya. Cuma melihat peristiwa orang muda hari ini banyak yang menggunakan jenis tudung ini. Malah pada hari ini terdapat banyak hujung tutorial tudung bawal bertaburan di internet sama ada di laman web, blog, atau youtube.

Walaupun terdapat banyak yang membentangkan bagaimana cara memakai tudung bawal tetapi terdapat beberapa kelemahan dalam beberapa jenis hood jenis ini. Kelemahannya adalah saiz tudung tidak terlalu lebar untuk menutup dada mengikut Syariat Islam. Tetapi sekarang terdapat banyak tudung bawal yang mempunyai saiz yang lebih luas.

tudung bawal simple
tudung bawal simple

Cara Pakai Tudung Bawal Simple

Model Tudung Bawal kelihatan mudah tetapi cara menggunakannya memerlukan helah tersendiri untuk terkesan rapih. Berbanding dengan tudung lain, tudung bawal jatuh ke dalam kategori yang mesti menggunakan sedikit usaha. Oleh itu banyak yang menyediakan pelbagai tutorial cara pakai tudung bawal.

Tetapi anda tidak perlu risau. Sebenarnya selagi sudah tahu cara memakai jenis tudung bawal ini sangat mudah. Banyak kombinasi semasa memakai tudung bawal ini tetapi Fesyen Update akan menyediakan cara paling mudah untuk menggunakan tudung.

  • Langkah pertama adalah memakai tudung bawal seperti memakai tudung biasa.
  • Kemudian bahagian tudung yang panjang ditarik ke atas di antara kepala.
  • Tudung yang telah dikelilingi ke kepala dihubungkan dengan jarum atau pin untuk mengelakkan terjatuh.
  • Bahagian tudung yang dilampirkan boleh dipilih di hujung atau pusat.
  • Tudung juga boleh dilekatkan pada kepala atau bahu.
cara pakai tudung bawal simple
cara pakai tudung bawal simple

Model Tudung Bawal Popular Yang Menjadi Pilihan Anda

Selain mengetahui bagaimana cara memakai tudung, ingatlah banyak jenama tudung yang boleh menjadi pilihan untuk mencantikkan penampilan anda. Sekurang-kurangnya Fesyen Update akan memberikan cadangan terbaik di antara pelbagai jenis tudung bawal yang tersebar di pasaran.

Mengikut maklumat yang kami dapati terdapat pelbagai fesyen tudung bawal seperti tudung bawal crepe, chiffon, plain, ruffle, labuh, dan lain-lain.

Jenama yang paling kerap dicari untuk tudung bawal adalah :

Tudung bawal aidijumaAneQeenTudung bawal Kekaboo
Bawal ExclusiveNaelofar HijabIbawal
Benang HijauTudung RuffleHouse of Doll
gaya tudung bawal
gaya tudung bawal

Harga Tudung Bawal Terkini

Sekiranya anda melihat pelbagai jenis tudung bawal online, anda mesti harga yang diketahui. Harga yang ditawarkan untuk mendapatkan jenis tudung ini agak berpatutan supaya pelbagai bulatan boleh mendapatkannya dengan mudah sama ada di kedai atau pusat membeli-belah atau secara online.

Fesyen Update akan menyediakan senarai harga tudung bawal berdasarkan jenama yang merupakan trend semasa. Inilah maklumat :

Merk Tudung BawalHarga
Bawal KekabooRM25
Bawal Pucci Rosezara.coRM15
Bawal Squircle Cahaya Hijab ExclusiveRM39
Bawal AnaqeenRM35
Tudung RuffleRM79
Kekaboo Batu TaburRM30
Bawal Plain KekabooRM18
Tudung Ruffle Plain CrochetRM39
Aleena Bawall ChiffonRM18
Anaqeen Red LogiRM18
Bawal Kekaboo Le SareenaRM35
Escarves Bawal RossyRM59
OyascarvesRM35
OH!Tudung RayaRM18

Maklumat harga di atas diambil dari pelbagai sumber di internet. Mengambil setiap jenis tudung berdasarkan jenama yang menghasilkannya. Jadi jika anda ingin mengetahui lebih lanjut maka taipkan enjin carian (google) pelbagai jenama tudung bawal di atas untuk memastikan. Harap maklum bahawa perubahan harga boleh berubah pada bila-bila masa untuk menyesuaikan trend dan permintaan pengguna. Oleh itu, perlu menyemak jenis dan harga terlebih dahulu.

Baca Juga : Harga Baju Kurung Moden Lace

Itulah maklumat mengenai tudung bawal yang boleh dikongsi oleh Fesyen Update dengan anda. Semoga maklumat ini berguna dan boleh menjadi rujukan anda. Jangan lupa untuk mengikuti perkembangan terkini mengenai dunia fesyen di fesyenupdate.com.

Incoming search terms:

  • harga tudung bawal terkini
  • tudung bawal kekaboo terkini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *