peplum kurung
peplum kurung

Peplum Kurung

Posted on

Populariti baju kurung di kawasan Melayu seperti Brunei Darussalam, Malaysia dan Indonesia tidak syak lagi. Ramai orang yang membuat baju kurung sebagai pakaian wajib digunakan dalam acara mereka secara rasmi dan kasual. Di antara banyak model baju kurung ada yang ada permintaan untuk majlis-majlis rasmi serta pihak-pihak iaitu baju peplum kurung.

Baju peplum kurung yang sangat menarik untuk dibincangkan kerana ia adalah fesyen model baju kurung moden yang berasingan.

Pada kesempatan ini, Fesyen Update akan membincangkan mengenai baju peplum kurung moden yang sedang berkembang pesat di dalam masyarakat. Inilah ulasannya :

Peplum kurung moden
Peplum kurung moden

Aksen Peplum : Desain Cantik dan Elegant

Tahukah anda bahawa Peplum adalah aksen fesyen yang mempunyai bentuk mengembang di bahagian bawah. Aksen Peplum boleh digunakan untuk apa-apa jenis pakaian wanita, baik untuk pakaian atas dan bawah. Sama ada baju, baju, pakaian, blazer tanaman, rok pensil, skirt mini.

Secara bersejarah, penggunaan aksen peplum dalam pakaian wanita telah wujud sejak abad ke 19. Pada masa itu kebanyakan wanita sering memakai pakaian peplum untuk memperkuat bentuk pinggang pemakai untuk kelihatan lebih cantik.

Pakaian Peplum kemudian diperkenalkan semula pada dekad 40-an, di mana pada masa itu ramai wanita yang ingin mempunyai bentuk badan yang menyerupai satu jam. Trend yang sama juga dipopularkan semula pada tahun 1980-an.

Peplum dalam pakaian boleh memberikan pandangan yang lebih anggun dan elegan, penambahan aksen peplum yang mempunyai pandangan berkembang di bahagian bawah ini juga boleh menjadikan pemakainya kelihatan lebih terkandung. Dan ini akan lebih cantik jika dipakai oleh orang yang mempunyai pelvis kecil.

Inilah sebabnya mengapa aksen peplum yang digabungkan dengan baju kurung menjadi karya peplum kurung yang kini sangat dikehendaki oleh orang ramai.

peplum kurung terkini
peplum kurung terkini

Baju Peplum Kurung : Kombinasi Budaya Moden

Pada masa ini pelbagai model baju kurung sudah tersebar di pasaran. Mulakan kategori dengan kain sebagai bahan asas, kategori berdasarkan fungsinya, dan kategori berdasarkan corak atau desin seperti peplum kurung. Baju peplum kurung itu sendiri juga mempunyai pelbagai model kombinasi sendiri seperti peplum kurung songket dan Peplum kurung lace.

Dunia fesyen yang semakin berkembang tidak terkecuali dalam fesyen baju kurung menjadikan banyak jenama dan rumah produksi semakin bertekad untuk mereka bentuk model baju kurung termasuk model peplum. Sebahagian daripada mereka adalah :

Minaz BloomingAlia B.LubnaKree
EmelEra MayaPeace CollectionsColours Thread Clothing
Aqeela Muslimah WearVercatoGene MartinoDan Lain sebagainya

Terdapat banyak jenama yang menghasilkan pelbagai model baju kurung selain yang disebutkan di atas. Setiap jenama mempunyai model tersendiri dengan corak dan gabungan warna yang berbeza. Anda boleh menyesuaikan mengikut keinginan dan rasa anda.

peplum kurung songket
Baju peplum kurung songket

Harga Baju Peplum Kurung Moden

Ramai orang mencari baju peplum kurung murah. Walau bagaimanapun, ramai yang tidak tahu harga asas yang ditawarkan di pasaran. Perlu diingat bahawa setiap jenama dan rumah produksi menawarkan harga berbeza dari setiap model yang dikeluarkan.

Oleh itu, Fesyen Upadte cuba meringkaskan maklumat yang berkaitan dengan harga  peplum kurung selaras dengan popuaritas yang ada di Malaysia. Inilah maklumat :

JenamaModelHarga
Butik Sireh PinangRania ModernRM 151.2
LosraverdaPeplum Kurung In PinkRM 186
Zuco FashionPlain MidiRM 273.6
LubnaBorcade GatheredRM 206.65
Butik Sireh PinangRania ModernRM 151.2
MinazLilyRM 369
KreeRunka Peplum Lace KurungRM 320
KreeRya Assymetrical LongRM 230
Minaz BloomingRoseyRM 329
Alia B.Clalre Modern Peplum Kurung With Bow DetailRM 485.5
KreeRichie Peplum Kurung Drape SKirtRM 334.95
EmelVersailes Color Block Peplum Kurung With PearlRM 330.2
Era MayaRegal LaceRM 80
Peace CollectionsPeplum Style KurungRM 111.65
LubnaPrinted Peplum Top KurungRM 999.1
Peace CollectionsBox PleatsRM 118,25

Senarai harga peplum kurung di atas berdasarkan model dan jenama yang menghasilkannya. Perubahan harga boleh berlaku pada bila-bila masa mengikut keadaan pasaran dan trend semasa. Di samping senarai di atas juga banyak model yang lebih menarik tetapi jenama dan model di atas adalah model yang kini terkenal dan boleh menjadi cadangan utama anda.

Baca Juga : Harga Baju Kurung Lace

Oleh itu, maklumat mengenai baju peplum kurung yang boleh dikongsi oleh Fesyen Update. Mudah-mudahan berguna dan jangan lupa untuk tetap up to date dengan membaca artikel di fesyenupdate.com.

Incoming search terms:

  • baju peplum wujud tahun berapa
  • MODEL MEMAKAI PEPLUM LACE QARISSA

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *