fesyen kebaya moden
fesyen kebaya moden

Kebaya Moden

Posted on

Memakai salah satu pakaian Melayu tradisional seperti baju kebaya adalah salah satu manifestasi kastam. Pakaian kebaya telah digunakan oleh wanita dari zaman dahulu hingga sekarang. Tetapi ada perbezaan dari masa ke masa. Berikutan trend semasa, mengembangkan model reka bentuk baju kebaya moden yang disesuaikan dengan tuntutan masyarakat.

Kemunculan fesyen kebaya moden ini menjadikan dunia fesyen lebih berwarna-warni. Kehadiran pakaian dengan campuran budaya tradisional dan reka bentuk moden membuat warna baru yang sangat disukai oleh wanita. Tidak jarang baju kebaya moden ini sering kita lihat di pelbagai acara seperti majlis perkahwinan, mesyuarat pejabat, atau mesyuarat pegawai.

Pada kesempatan ini, Fesyen Update akan membincangkan fesyen baju kebaya terkini yang meliputi pelbagai model dan harga yang ditawarkan untuk mendapatkannya.

baju kebaya moden
baju kebaya moden

Kebaya : Kebanggan Wanita

Secara sejarah, kebaya adalah pakaian tradisional di Jawa. Pakaian-pakaian ini telah dipakai semenjak zaman kerajaan, terutama di kalangan bangsawan. Satu penggunaan juga untuk menunjukkan status sosial seseorang.

Kemeja kebaya mempunyai bahan asas kain nipis yang kemudiannya dalam kelihatan dan penggunaannya akan dipasangkan dengan kain lain seperti batik, sarong, dan kain tradisional lainnya. Sekiranya anda sering melihat kebaya maka motif bunga dan alam semula jadi sering digunakan sebagai motif asas. Jahitan yang digunakan juga sangat unik, terutamanya pada seni bordir di baju kebaya.

Dari sejarah, tidak aneh kalau kebaya menjadi salah satu kebanggaan wanita bukan sahaja di kawasan asal tetapi telah tersebar di seluruh daerah melayu termasuk Malaysia. Lebih-lebih lagi kemunculan model kebaya moden yang menyesuaikan diri dengan trend terkini menjadikan pakaian ini menjadi popular di kalangan wanita.

kebaya moden
kebaya moden

Baju Kebaya Moden : Pilihan Wanita Hari Ini

Perkembangan fesyen kebaya moden membuat tradisi memakai kebaya kelihatan lebih segar. Kategori, model, jenis, dan pelbagai rekaan kebaya direka oleh banyak pereka fesyen terkenal yang semakin mewarna dunia fesyen terkini. Walaupun banyak perubahan dan penambahan kepada reka bentuk. Motif yang digunakan dalam baju kebaya moden masih tidak meninggalkan keaslian yang menggunakan motif bunga.

Dalam model kebaya terkini, anda dapat melihat bahawa campuran warna, motif dan corak kelihatan lebih sesuai. Gabungan yang menarik orang yang melihatnya dan menjadi nilai tambah apabila dibandingkan dengan kebaya tradisional.

Pengguna kebaya juga tidak selalu dari kalangan orang biasa tetapi kita dapat melihat permintaan kebaya moden telah tersebar ke berbagai kalangan. Pegawai, artis dan tokoh masyarakat lain menampakkan pelbagai pakaian kebaya mereka pada majlis-majlis tertentu. Daripada mereka, permintaan reka bentuk kebaya tertentu dengan pelbagai tema muncul dan berkembang pesat dalam masyarakat.

kebaya moden terkini
kebaya moden terkini

Pelbagai Model Pakaian Kebaya

Perkara yang menarik tentang baju kebaya moden adalah pelbagai model. Dalam setiap model masih terdapat jenis tertentu yang tentunya tidak akan habis jika kita terus melayari. Sekurang-kurangnya kali ini kami akan memberikan tiga model baju kebaya yang paling berminat dalam masyarakat Melayu. Inilah ulasannya :

 1. Baju Kebaya Kurung

Kebaya kurung adalah gabungan dua pakaian tradisional yang sering disebut baju kebarung. Gabungan kedua-dua model ini kini telah direka secara meluas mengikut perkembangan fesyen terkini. Koleksi baju kebarung ini mempunyai pelbagai jenis lain yang sangat beragam seperti baju kebarung labuh dan kebarung songket.

 1. Kebaya Moden Songket

Masih dengan perpaduan dua budaya. Model seterusnya adalah campuran kebaya dan songket. Dalam model ini, kain songket digunakan sebagai bahan dasar untuk membuat pakaian kebaya. Seperti yang anda tahu bahawa songket mempunyai nilai dari segi budaya dan kerumitan pembuatan. Jadi pada baju kebaya songket akan dijumpai dalam tawaran dengan harga yang lebih mahal dibandingkan dengan yang lain.

Baca Juga : Harga Baju Kurung Songket

 1. Model Kebaya Berpasangan

Walau apa pun reka bentuk asas yang digunakan, hari ini ramai orang, terutamanya untuk pasangan yang memerintahkan pakaian kebaya khususnya yang dibuat dengan konsep berpasangan. Model kebaya berpasangan digunakan bukan sahaja untuk lelaki dan wanita tetapi boleh digunakan oleh satu keluarga. Model ini agak popular digunakan semasa majlis perkahwinan dan semasa cuti atau hari raya.

kebaya moden malaysia
kebaya moden malaysia

Pelbagai model di atas adalah yang paling popular yang digunakan oleh masyarakat Melayu. Tetapi pada asasnya terdapat pelbagai reka bentuk asas yang dibuat sebagai inspirasi dari pelbagai model di atas iaitu :

 1. One Shoulder
 2. Putih Berbunga
 3. Kebaya Beludru
 4. Tabrak Warna
 5. Ruffle Manis
 6. Tanpa Lengan
 7. Model Dinamis
 8. Obi
 9. Selendang Mutiara
 10. Sarung Berenda
 11. Cape

Harga Baju Kebaya Moden Terkini

Pelbagai model baju kebaya menawarkan harga yang sangat pelbagai. Jenis fabrik, model, dan jahitan menjadi tanda aras dalam menentukan harga. Fesyen Update kali ini cuba meringkaskan maklumat harga baju kebaya dari pelbagai sumber di internet yang popular. Inilah maklumat harga :

Model Baju Kebaya ModenHarga
Aisyah KebayaRM 380
Nadeera High Waisted Lace KebayaRM 298
Maya Drape KebayaRM 292
Tuti Drape Pelikat KebayaRM 343
Emiko Moden Kimono KebayaRM 295
Kebaya Lace Top With Mermaid SkirtRM 230
Enina Moden Kimono KebayaRM 306
Kebaya KartiniRM 199
Lace Kebaya Batik MaxiRM 100
Neema Kebaya Kurung PeplumRM 97
Kebarung RufflesRM 115
Kebaya RokiyahRM 195
Kebaya Moden LaceRM 71,5
Fitri Kebaya LabuhRM 113
Kebaya Songket PrintedRM 120
Kebaya AdaraRM 89

Maklumat kebaya moden maklumat di atas datang dari sumber yang diringkaskan dari internet. Terdapat perbezaan harga dengan sumber lain tetapi harga di atas boleh menjadi rujukan anda sebelum membeli baju kebaya. Perubahan harga yang tepat boleh berlaku selaras dengan permintaan semasa dan keadaan trend. Pastikan anda tahu maklumat yang tepat sebelum membeli kebaya.

Baca Juga : Model Dan Harga Baju Pengantin

Oleh itu maklumat boleh Fesyen Update menyampaikan tentang baju kebaya moden terkini. Teruskan untuk mendapatkan maklumat terkini dengan membaca pelbagai artikel di fesyenupdate.com.

Incoming search terms:

 • baju kebaya moden

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *