jubah dress
jubah dress

Jubah Dress

Posted on

Perkembangan zaman sekarang sangat berpengaruh pada dunia fesyen, terutamanya dalam fesyen pakaian. Satu jenis trend pakaian yang berkembang di negara-negara berkembang termasuk Malaysia adalah jenis Dress. Minat yang tinggi dalam pakaian dress disesuaikan dengan permintaan majoriti orang yang Muslim yang memakai pakaian jubah. Ini memulakan kombinasi jubah dan dress supaya trend baru muncul Jubah Dress Muslimah.

Dalam peluang ini, Fesyen Update akan membincangkan mengenai jubah dress terkini yang khas untuk wanita Islam di negara-negara ASEAN, terutama Malaysia. Kenapa perlu jubah dress? Lihat penjelasan dalam artikel berikut :

jubah dress terkini
jubah dress terkini

Permintaan Tinggi Jubah Dress Moden

Bercakap tentang jubah itu, kita dapat mengetahui jubah itu adalah pakaian sejenis baju kurung yang awalnya digunakan di Timur Tengah dan di berbagai negara Islam. Istilah jubah sering dikenali sebagai Gamis. Ciri tersendiri jubah itu adalah panjang di bawah lutut, lengan panjang, dan pakaian serupa yang dipakai oleh Arab, Padri, atau Hakim.

Melihat tren pakaian yang ada sekarang, kita akan melihat pelbagai jenis dan reka bentuk jubah termasuk jubah dress Muslimah. Pada dasarnya model jubah dan dress hampir sama seperti yang panjang ke bahagian bawah lutut. Walau bagaimanapun, kedua-duanya juga mempromosikan nilai syar’i yang mesti meliputi aurat.

Seiring dengan perkembangan fesyen di jubah muslimah maka mencipta jubah dress untuk menjadikan muslimah tetap cantik menawan tanpa meninggalkan nilai-nilai syariah. Pola jubah dress muslimah yang dibangunkan hari ini boleh menunjukkan wanita kelihatan lebih feminin dan menarik.

Jubah untuk muslimah sering juga dikenali sebagai dress panjang. Model ini dalam permintaan yang tinggi dan mendapat populariti tinggi di dunia fesyen. Terutama di negara-negara Islam seperti di Malaysia, Indonesia, dan Brunei Darussalam, jubah dress muslimah mempunyai permintaan yang cukup tinggi. Selain reka bentuk yang dibuat tidak ketat dan menutup aurat, model ini juga sangat pelbagai.

jubah dress muslimah
jubah dress muslimah

Model Jubah Dress Terkini

Untuk maklumat bahawa model jubah dress ini dibuat berdasarkan kategori kain asas untuk membuatnya, gabungan aksesori, dan corak khas mengikut permintaan.

Biasanya kain yang digunakan untuk membuat jubah ini adalah brokat, satin, lace, cotton, dan sebagainya. Jika anda suka motif yang ramai maka anda boleh memilih motif bunga. Motif-motif ini termasuk suka dan terlaris di pasaran. Orang menyebutnya dengan nama jubah dress kembang.

Model jubah dress dengan kombinasi aksesori secara umum memakai manik, perhiasan, atau aksesori lain yang disesuaikan dengan model jubah. Corak biasa yang direka untuk jubah dress muslimah adalah aksen peplum dengan pinggang yang lebar untuk kelihatan lebih anggun.

Selain penampilan dan gabungan model jubah dress di atas, anda juga boleh menggabungkannya dengan pakaian lain seperti kardigan, tudung, selendang dan lain-lain.Jubah untuk muslimah sangat sesuai apabila dipakai pada acara formal, pesta, dan acara yang lebih santai. Di samping itu, jubah juga boleh dipakai secara langsung untuk solat sehingga sesuai sebagai baju raya untuk wanita. Reka bentuk bawah longgar juga menjadikan pengguna lebih selesa dan fleksibel. Gabungan tradisional, kesederhanaan, moden akan menjadikan penampilan anda di ruang awam lebih menawan.

jubah dress moden
jubah dress moden

Harga Jubah Dress Muslimah

Bagi anda yang sudah berminat untuk membeli jubah jadi jangan terlalu tergesa-gesa melihat jubah dress moden murah. Ia boleh menjadi jubah dress murah hanya berdasarkan maklumat yang anda boleh. Oleh itu Fesyen Update kali ini akan berkongsi maklumat mengenai harga jubah muslimah terkini. Inilah data :

Model Jubah Dress MuslimahHarga
Lacey DaisyRM79
Lisa JubahRM69
Syifa Patch JubahRM129
AM RIBBON BELL SLEEVES DRESSRM169
Basic Long DressRM209
Ironless Buttoned Down Ruffled Sleeves DressRM229
3D Flower DressRM189
Sleeveles Gathered Long DressRM169
Fatimah JubahRM89
Jasmine BeadedRM195
Floral Emboldered JubahRM255
Jersey JubahRM425
Tasle Cape JubahRM449
Aira BloomRM189
Jubah QhadeejaRM219
Jubah AfifaRM219
Jubah AleesaRM280
Printed Long Sleeve JubahRM49
Empire Lace JubahRM179

Maklumat di atas diambil dari pelbagai sumber online. Perubahan harga mungkin berubah mengikut permintaan pasaran dan model trend semasa. Anda boleh menggunakan maklumat harga sebelum membuat pembelian. Bandingkan harga jubah Dress di atas dengan harga yang ditawarkan di kedai yang akan anda beli. Juga pastikan bahan-bahan dan kualiti jahitan adalah baik dan mempunyai model moden tetapi tetap memegang nilai-nilai syariat.

Baca Juga : Harga Jubah Muslimah

Begitu juga maklumat yang boleh berkongsi Fesyen Update tentang jubah dress Muslimah. Untuk maklumat lengkap tentang fesyen, sila lawati artikel lain di fesyenupdate.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *