jubah abaya
jubah abaya

Jubah Abaya

Posted on

Sama seperti tidak dapat dikalahkan oleh perkembangan fesyen semasa, fesyen Muslimah juga mahu menunjukkan daya tarikan di dunia fesyen. Pelbagai model telah dicipta dan disesuaikan dengan keadaan zaman. Salah seorang daripada mereka adalah jubah abaya. Jubah Abaya pada asalnya terkenal sebagai pakaian muslim tradisional yang dipakai untuk menutup aurat. Tetapi siapa yang akan memikirkan masa ini telah menjadi trend dan banyak permintaan oleh muslimah, terutama di Malaysia.

Pola jubah abaya ini mempunyai ciri khas berbanding dengan pakaian Muslimah lain. Bentuknya yang longgar memberikan peluang kepada pereka fesyen untuk membuat pelbagai model dan kombinasi. Lihat sahaja model jubah abaya terkini yang diedarkan di pasaran. Anda tidak akan kehabisan model dengan campuran warna untuk yang satu ini.

Perbincangan mengenai Jubah Abaya sangat menarik bagi kita semua, terutama bagi muslimah. Oleh itu, Fesyen Update akan berkongsi maklumat tentang jubah abaya terkini. Inilah ulasannya :

jubah abaya hitam
jubah abaya hitam

Fenomena Tranformasi Abaya

Ceramah kecil mengenai permulaan jubah abaya ini. Abaya sendiri adalah jubah dengan lengan panjang yang dipakai oleh muslimah di negara Arab dan negara musim di Afrika Utara. Sering kali kita melihat ramai wanita Arab memakai jubah abaya hitam. Itulah permulaan abaya pada masa lalu yang hitam dan tidak bercorak. Pakaian ini sememangnya dimulakan oleh dunia Islam di mana wanita mesti menutup aurat. Oleh itu, jubah abaya berfungsi menjadi longgar dan panjang agar tidak membentuk lengkung.

Tetapi bersama dengan perkembangan masa termasuk dalam dunia fesyen maka pelbagai transformasi pada jubah abaya kebanyakannya dilakukan. Dengan pola yang sama, abaya tidak hanya dibentangkan dalam warna hitam. Sekarang kita melihat reka bentuk jubah abaya moden yang memaparkan banyak warna selain hitam seperti putih, merah, pink, biru, hijau. Gabungan warna juga dilakukan untuk kelihatan lebih berwarna-warni. Kombinasi corak /pattern mula dibentangkan juga dengan pelbagai model sedia ada.

Anda boleh melihat terutamanya di kawasan Melayu dengan majoriti penduduk Islam seperti Malaysia, Indonesia, dan Brunei Darussalam. Jubah Abaya mempunyai pelbagai model dan warna yang sangat luas berbanding dengan negara asalnya di Semenanjung Arab. Ia juga digalakkan oleh bilangan artis dan tokoh masyarakat yang mempromosikan penggunaan baju Muslimah di mana salah satunya adalah jubah abaya. Malah tokoh masyarakat dunia walaupun bukan Islam juga memakai abaya kerana pakaian ini adalah sebahagian daripada fesyen semasa.

Koleksi jubah abaya juga mula beredar. Jenama fesyen terkenal mula bersaing untuk memberikan pekerjaan terbaik mereka untuk menarik minat awam. Kita boleh memilih pelbagai model dan jenama seperti jubah abaya sifu, jubah abaya neelofa (naelofa), moon abaya, dan lain-lain lagi. Setiap jenama memberikan kerja terbaik mereka dalam bentuk jubah abaya moden.

jubah abaya terkini
jubah abaya terkini

Harga Jubah Abaya Terkini

Setiap model pada jubah Abaya mesti mempunyai spesifikasi tersendiri. Perbezaan dalam pembuat asas, corak, reka bentuk dan jenama akan menawarkan harga berbeza. Pada masa ini banyak model jubah yang memakai kain cotton kerana dengan model tertutup, kain katun dianggap lebih sejuk apabila dipakai. Walau bagaimanapun, banyak kain lain digunakan sebagai bahan asas bergantung pada model dan kegunaannya.

Banyak jubah abaya di pasaran membuat anda tertanya-tanya Berapakah harga jubah abaya di Malaysia ? Oleh itu, pada masa ini, Fesyen Update akan memberikan ringkasan senarai harga Jubah Abaya yang popular di Malaysia. Inilah data :

Senarai Harga Jubah Abaya

ModelHarga

Campuran Warna

Jubah Glam Dubai Bollywood Arabian Princess DressRM 385
Jubah cotton terkini raudhah sulaman daun & geometriRM 139
Jubah arab juliette korean & middle eastern fusion designRM 139
Jubah cotton arab raudhah leaf embroidery & geometric patternRM 139
Jubah cotton mawiyah classy contemporary jubah arabRM 109
Jubah cotton online raudhah leaf embroidery & geometric patternRM 139
Jubah glam dubai jalabiya glam bermanik in blue long sleeve dari dubaiRM 295
Jubah menyusu lamah cotton fabric floral embroideryRM 139
Jubah muslimah karima cotton fabric floral embroideryRM 139
Jubah arab juliette korean&middle eastern fusion designRM 139
Jubah glam dubai excluive white jubah for engagementRM 295
Jubah cotton muslimah areebah pristine cotton jubah arabRM 109
Oval shapes knotted style black abaya dubai florinia nidaRM 245
Black&white polka dots explosion estala abayaRM 275
Jubah glam dubai jalabiya arab dari koleksi busana muslimahRM 295
Jubah cotton arab katharina lovely pleated jubah circular embroideryRM 129
Jubah arab cotton terkini bersulam-RM 99

Jubah Abaya Hitam

Princess-Cut Abaya Semi-Transparent Outer Layer Floral Shape Rhinestones Beige Lace Trims YOSEBARM 219
Black Abaya Dubai Velvet Fabric Medium Sized Floral Pattern GAVEENARM 229
Black Abaya Dubai Strewn with Faux Pearls Open Front Cream Colored Lace Trims GAERWANRM 229
Princess-Cut Abaya Semi-Transparent Outer Layer Floral Shape Rhinestones Beige Lace Trims SABRARM 219
Butterfly Black Kaftan Abaya Two Layer Floral Print Black Hotfix Rhinestones BAHATIRM 229
Princess-Cut Abaya Black & Brown Oval Shape Pattern Overlay JEMIMAHRM 219
Princess-Cut Abaya Semi-Transparent Outer Layer Floral Orange Embroideries Scallop Edges HASNARM 219
Black Abaya Dubai Heart Shape Embroideries at Chest, Hem & Sleeve Edges HABEEBAHRM 199
Black Abaya Dubai Light Brown Vertical Stripes AZUSENARM 199
Black Dubai Abaya Arabic Pattern Embroideries In Beige & Blue BARAKAHRM 229
Black Abaya Dubai Floral Lace Patterns Tiered Lace Overlay ASHIARM 219
Princess-Cut Black Abaya JAFARI Flared Hemline Heart Shape Pattern At Chest Slanted Lines at BottomRM 219

Senarai harga Jubah Abaya berasal dari pelbagai sumber di internet. Data di atas berdasarkan populariti atau penjual terbaik di Malaysia. Perubahan harga mungkin berlaku disebabkan oleh permintaan semasa dan keadaan trend. Tetapi anda boleh membuat maklumat di atas rujukan jika anda ingin mengikuti fesyen terkini. Anda boleh membandingkan harga di atas dengan kedai lain yang menjual dengan produk yang serupa.

Baca Juga : Harga Jubah Dress

Oleh itu, maklumat tentang jubah abaya yang boleh disampaikan oleh Fesyen Update. Mudah-mudahan berguna dan boleh menjadi refrence utama anda. Sentiasa berhubung dengan maklumat dan artikel di fesyenupdate.com untuk mendapatkan maklumat terkini di Dunia fesyen.

Incoming search terms:

  • jubah hitam arab murah malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *