gelang tangan emas
gelang tangan emas

Gelang Tangan Emas

Posted on

Gelang tangan adalah salah satu barang kemas yang banyak diminati oleh pelbagai kalangan, terutama bagi wanita. Hari ini banyak jenis gelang tangan emas yang dijual di kedai barang kemas dengan pelbagai model. Ya .. siapa yang tidak mahu kelihatan cantik dengan memakai barang kemas? Hampir semua wanita mahu memakai barang kemas termasuk gelang tangan untuk melengkapkan penampilan mereka.

Perhiasan yang diperbuat daripada emas sentiasa menjadi prima donna berbanding perhiasan logam berharga yang lain. Di samping mempunyai nilai pelaburan yang tinggi dengan harga yang stabil, perhiasan emas juga mempunyai penampilan yang menarik.

Di antara pelbagai perhiasan, terutamanya gelang tangan emas, terdapat salah satu jenis paling popular yaitu  gelang tangan emas 916. Apa itu 916? 916 sini adalah emas dengan kandungan 91.6%. Jadi gelang tangan emas 916 dapat dikatakan sebagai gelang tangan emas dengan tingkat 91.6%.

Pada masa ini Fesyen Update akan mengkaji semula gelang tangan emas terkini yang dituntut dari orang ramai dari pelbagai koleksi hingga harga yang ditawarkan. Inilah ulasannya :

gelang tangan emas terkini
gambar gelang tangan emas terkini

Cantik Memakai Gelang Tangan Emas

Jika anda melihat acara rasmi seperti majlis perkahwinan, mesyuarat isteri rasmi, perjumpaan, dan sebagainya, pasti akan mendapati majoriti wanita memakai gelang tangan emas. Gelang emas adalah perhiasan yang sangat sering digunakan oleh wanita kerana selain mudah digunakan dan dibawa juga paling mudah dilihat oleh orang lain supaya daya tarik utama.

Pelbagai model gelang tangan emas terkini juga sangat pelbagai. Terdapat sekurang-kurangnya dua jenis gelang emas terkini. Pertama ialah model bangle dan yang kedua adalah model rantai tangan. Untuk model bangle mempunyai bentuk bulat dan tegar. Sekiranya anda ingin membeli jenis gelang ini anda harus memastikan diameter gelang itu sesuai dengan saiz pergelangan tangan anda. Dilihat dari bentuk gelang emas bangle mempunyai komposisi emas lebih dari rantai tangan. Oleh itu gelang emas ditawarkan pada harga yang lebih mahal.

Untuk rantaian tangan itu dibuat untuk menyerupai rantai supaya ia lebih fleksibel apabila digunakan. Anda hanya perlu pastikan panjang rantai tangan disesuaikan dengan saiz pergelangan tangan anda. Bentuk yang lemah membuat cahaya digunakan tetapi Rantai Tangan Emas tidak begitu jelas dibandingkan dengan gelang model bangle.

Tetapi pandangan umum yang dimiliki gelang tangan itu adalah gelang yang mempunyai bentuk yang tegar. Sedangkan rantai tangan mempunyai definisi sendiri satu jenis perhiasan.

Sebagai tambahan kepada dua model di atas, anda juga boleh memesan secara khusus jika anda menginginkannya. Pada masa ini, banyak gelang tangan emas ukir ukir nama mengikut nama pembeli. Biasanya digunakan untuk pasangan atau acara majlis perkahwinan.

gelang tangan emas 916
contoh gelang tangan emas 916

Harga Gelang Tangan Emas 916

Koleksi gelang tangan emas 916 terkini menawarkan pelbagai model. Di samping itu model juga dibuat dari tempat yang berbeza dan mempunyai spesifikasi mereka sendiri. Oleh itu, harga yang ditawarkan untuk mendapatkan satu gelang emas juga akan berbeza walaupun mempunyai berat yang sama.

Harga Asas Emas

Biasanya harga dasar ditetapkan untuk memperoleh emas 916 berdasarkan harga emas semasa adalah seperti berikut :

Harga JualHarga Beli
RM163/grRM150/gr

Berdasarkan harga asas emas semasa di atas maka anda sendiri boleh mengira pelbagai harga gelang emas yang ditawarkan di pasaran. Perbezaannya biasanya terletak pada reka bentuk dan logam berharga lain yang mengiringinya.

Harga Gelang Emas Berdasarkan Berat

Untuk memudahkan lagi, Fesyen Update meringkaskan harga gelang tangan emas untuk anda sebagai penanda aras atau refrence sebelum anda membuat pembelian di kedai barang kemas. Inilah ringkasan maklumat :

BeratHarga
4,73 grRM 973
4,76 grRM 978
9,93 grRM 2.516
10,17 grRM 2.456
11,74 grRM 2.287
12,08 grRM 2.393
13,46 grRM 2.742
14,68 grRM 3.217
18,50 grRM 4.283
19,29 grRM 4.117
20,35 grRM 4.194
25,25 grRM 5.472
27,97 grRM 5.644
48,78 grRM 9.833

Data mengenai harga emas berdasarkan berat di atas diperoleh dari sumber di internet. Maklumat di atas tidak termasuk borang dan model yang ditawarkan. Terdapat harga yang berbeza pada pelbagai sumber. Walau bagaimanapun, maklumat di atas boleh digunakan sebagai penanda aras sebelum anda membuat pembelian gelang tangan emas 916.

Baca Juga : Harga Cincin Belah Rotan

Di samping itu, harga juga boleh berubah pada masa-masa tertentu tetapi perkara perlu diketahui bahawa emas mempunyai harga yang stabil untuk jangka panjang. Ini adalah tarikan utama perhiasan emas. Di samping itu boleh digunakan untuk menyokong rupa juga dapat digunakan sebagai alat pelaburan jangka panjang.

Namun sebelum ini, anda mesti tahu tip dalam membeli gelang emas agar tidak mudah tertipu dan mendapatkan gelang yang memuaskan.

Begitu juga maklumat yang boleh diedarkan Fesyen Update yang berkaitan dengan gelang tangan emas 916. Terus mengikuti berita fesyen terkini dengan membaca pelbagai artikel di fesyenupdate.com.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *