Fesyen baju kurung moden
Fesyen baju kurung moden

Fesyen Baju Kurung Moden

Posted on

Dalam era globalisasi ini, trend Fesyen Update dunia tidak lagi terpusat di negara maju sahaja. Pelbagai pereka fesyen telah tersebar di pelbagai bahagian dunia. Mereka membawa design atau reka bentuk model khas wilayah masing-masing. Salah satunya adalah fesyen dari Asia Tenggara yang merupakan baju kurung.

Baju Kurung adalah pakaian istimewa di kawasan Melayu yang sangat popular, terutama di kalangan wanita. Pada zaman kerajaan, baju ini adalah identitas keluarga diraja. Ciri-ciri baju kurung mempunyai bentuk longgar yang meluas dari leher ke bahagian bawah paha. Seiring dengan perkembangan zaman, fesyen baju kurung kini memiliki berbagai model yang lebih moden.

Pelbagai koleksi fesyen baju kurung moden terkini juga menunjukkan reka bentuk hebat mereka sendiri. Sebagai contoh, hari ini terdapat baju kurung moden kain lace, Baju kurung songket, Baju Kurung kain kotton, Baju kurung peplum, hingga baju kurung moden pendek dengan pelbagai kain.

Trend Baju Kurung Moden Terkini

Perkembangan fesyen melahirkan karya reka bentuk antik dari baju kurung. Baju kurung moden melahirkan pelbagai model dan kombinasi warna. Walaupun fesyen baju kurung terkini kelihatan lebih moden tetapi tidak meninggalkan model asal. Trend terkini baju kurung yang boleh didapati di pasaran adalah baju kurung moden kain batik, songket, kain katun, peplum, bermanik, dan dan salah satu yang paling istimewa ialah fesyen baju kurung moden kain lace.

Fesyen Baju Kurung Moden Kain Lace

Baju kurung moden Lace adalah fesyen baju kurung moden yang telah popular sejak sekian lama. Walau bagaimanapun, kain lace membuat baju kurung menjadi sangat disukai untuk semua wanita Melayu terutama Malaysia. Bahan lace sangat dekat dengan gaya feminin fesyen. Kain lace mempunyai ciri-ciri yang elastik mengikut bentuk badan. Penggunaan lace pada baju kurung moden menambah kesan yang indah dan menawan. Harga kain lace untuk membuat baju kurung kira-kira RM120 untuk Gred AA dan RMRM190 untuk Gred AAA. Oleh itu, fesyen baju kurung moden lace begitu popular hari ini.

fesyen baju kurung moden berlace
fesyen baju kurung moden berlace
fesyen baju kurung moden lace
fesyen baju kurung moden lace

Fesyen Baju Kurung Moden Kain Songket

Bagi pencinta kemeja etnik adat maka baju dengan kain songket sangat disyorkan untuk anda. Campuran baju kurung dengan motif dan kain songket akan menjadikan penampilan anda anggun. Di samping itu, gabungan kain songket dan baju kurung juga boleh memancarkan identiti anda sebagai warganegara Melayu. Sudah tentu warna dan motif kain songket boleh menyesuaikan dengan kriteria anda.

fesyen baju kurung moden kain songket
fesyen baju kurung moden kain songket

Fesyen Baju Kurung Moden Pendek

Perbezaan baju kurung moden pendek dengan baju kurung lain terletak pada reka bentuk dan saiz. Secara umumnya, baju kurung biasa mempunyai panjang dari leher ke lutut. Tetapi, fesyen baju kurung moden pendek memiliki panjang sampai pinggang atau peha. Model ini sangat sesuai untuk pengguna yang mahu lebih fleksibel dan kelihatan lebih santai.

harga baju kurung moden pendek
harga baju kurung moden pendek

Fesyen Baju Kurung Moden Kain Cotton

Menginginkan keselesaan semasa memakai baju kurung adalah keinginan ramai wanita di Malaysia. Salah satu pilihan yang tepat ialah dengan menggunakan baju kurung yang direka dengan kain katun. Kain katun sudah diketahui sebagai pengilang pakaian yang halus dan memberikan kenyamanan bagi penggunanya. Di samping itu, apabila diubahsuai menjadi baju kurung, ia akan menjadi lebih kuat dan tahan lama dan sejuk apabila dipakai. Bagi anda yang mempunyai lemak badan pasti akan merasa lebih selesa dengan kelebihan yang disediakan dari baju kurung kain cotton ini. Oleh itu, baju kurung dengan kain katun sesuai dengan salah satu refrensi anda, bahkan menjadi fesyen baju kurung moden saiz xxl untuk wanita gemuk.

fesyen baju kurung moden kain cotton
fesyen baju kurung moden kain cotton

Fesyen Baju Kurung Moden Peplum

Peplum adalah aksen atau corak pakaian, terutamanya untuk wanita. Ciri-ciri Peplum yang kita tahu ialah bentuknya berkembang di bahagian bawah. Gabungan baju kurung dengan aksen peplum digunakan untuk memperkuat bentuk pinggang pemakai untuk kelihatan lebih cantik. Selain itu fesyen baju kurung moden peplum sangat sesuai dengan wanita dengan pinggang kecil. Ini kerana aksen peplum pada kurungan akan menjadikannya kelihatan lebih padat.

fesyen baju kurung moden peplum 2
fesyen baju kurung moden peplum 2
fesyen baju kurung moden peplum
fesyen baju kurung moden peplum

Fesyen Baju Kurung Moden Bermanik

Manik sudah digunakan untuk menghiasi pakaian untuk kelihatan lebih cantik. Begitupula fungsi manik pada baju kurung. Fesyen baju kurung moden terkini menambah banyak manik sebagai perhiasan untuk pakaian kelihatan lebih mewah dan elegan. Kesan manik tidak boleh dinafikan selain sebagai pelengkap kepada jahitan / sulaman juga memberi kesan yang timbul yang menambah penampilan cantik anda.

fesyen baju kurung moden bermanik 2
fesyen baju kurung moden bermanik 2
fesyen baju kurung moden bermanik
Gambar fesyen baju kurung moden bermanik

 

Baca Juga : Baju Kurung Moden Pendek

 

Fesyen Baju Kurung Moden Kain Batik

Setelah mengetahui baju kurung kain songket yang memberi kesan budaya etnik, terdapat satu lagi model baju kurung yang memberikan kesan yang sama. Fesyen baju kurung moden kain batik mempunyai tempat tersendiri di tengah-tengah masyarakat. Gabungan kebudayaan Melayu dan budaya Jawa adalah tarikan utama. Reka bentuk moden juga mengikut trend semasa membuat baju kurung moden kain batik sangat istimewa di pasaran. Oleh itu, dalam fesyen baju kurung moden terkini, model ini adalah antara yang paling popular.

fesyen baju kurung moden kain batik terkini
Gambar fesyen baju kurung moden kain batik terkini
fesyen baju kurung moden kain batik
Gambar fesyen baju kurung moden kain batik

Incoming search terms:

  • fesyen baju kurung moden terkini
  • baju kurung sesuai untuk orang gemuk
  • fashion baju kurung panjang lutut
  • fesyen baju kurung batik terkini

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *