Emas Putih

Posted on

Bercakap mengenai perhiasan, tentu saja, perkara yang paling penting untuk dibincangkan adalah berkaitan dengan logam berharga pembuatnya. Terdapat banyak logam berharga seperti emas, perak, berlian, mutiara, zamrud dan lain-lain yang digunakan sebagai perhiasan. Tetapi di antara mereka emas adalah logam paling popular yang digunakan. Secara amnya emas terdiri daripada emas kuning dan emas putih. Kedua-duanya mempunyai nilai pelaburan yang tinggi dan menjanjikan.

Dalam perbincangan Fesyen Update kali ini kita akan bercakap tentang salah satu jenis emas adalah emas putih. Tumpuan kami tidak akan berada di perhiasan seperti gelang emas putih, cincin emas putih atau rantai emas putih. Tetapi lebih banyak nilai emas putih itu sendiri. Oleh itu, anda boleh mempertimbangkan apabila membeli barang kemas emas putih atau apabila anda membuatnya sebagai alat pelaburan.

Nilai Pelaburan Emas Putih

Emas putih mempunyai nilai pelaburan yang sangat menjanjikan. Selain itu, jenis logam ini mempunyai kualiti yang boleh digunakan sebagai bidang perniagaan untuk jangka panjang. Keaslian emas yang terkandung di dalamnya telah mendapat banyak perhatian daripada ramai orang kerana titik jualan yang stabil.

Kandungan emas putih sendiri mempunyai aloi logam yang lebih kuat daripada emas kuning. Oleh itu ketahanan logam ini boleh dikatakan lebih lama. Dengan penampilan cantik, emas putih boleh menjadi alternatif jika anda ingin membuat perhiasan kerana harganya lebih murah daripada logam lain seperti titanium dan platinum.

Pada masa ini emas putih disukai oleh orang awam adalah emas putih 925. Perhatikan jika anda membeli dan lihat kod nombor emas putih yang disenaraikan di label. Tujuan kod ini menunjukkan tahap 92.5% kandungan emas yang terkandung di dalamnya.

Keunggulan emas putih terletak tidak hanya pada nilainya. Logam berharga ini boleh diterokai ke dalam pelbagai jenis perhiasan dengan penampilan yang menawan. Seperti yang kita tahu perhiasan dengan emas putih mempunyai pesona sendiri berbanding dengan logam lain. Tanggapan yang diberikan lebih cantik, moden dan bercahaya berbanding dengan emas kuning.

Kelemahan Emas Putih

Dari banyak kelebihan yang dimiliki oleh emas putih masih terdapat beberapa kelemahan yang sebenarnya masih tergolong dalam sesuatu yang semula jadi. Emas putih mempunyai kandungan nikel di mana kandungan ini boleh menyebabkan alahan kepada pemilik kulit sensitif.

Selain itu dengan semua kecantikannya emas putih tentu memerlukan lebih banyak perawatan daripada emas kuning. Lapisan Rhodium pada emas putih sangat mudah untuk pudar oleh itu diperlukan salutan semula untuk mengekalkan kualiti penampilan kekal menarik. Anda perlu memulihkan sekurang-kurangnya sekali setahun. Anda boleh meminta tukang emas di kedai barang kemas untuk melapisi ia. Ini sangat mudah jika dibandingkan dengan kecantikannya. Sebab ini juga menyebabkan harga emas putih lebih tinggi berbanding dengan emas kuning.

Harga Emas Putih Terkini

Kualiti dan rupa yang diberikan oleh emas putih mempunyai nilai jualan yang tinggi. Harga yang ditawarkan juga berbeza pada setiap gram. Di samping itu, nilai logam ini juga mempengaruhi pergerakan harga emas dunia. Jadi jangan terkejut jika anda melihat perubahan harga emas setiap hari.

Walau bagaimanapun, jika anda ingin melabur menggunakan emas, terutama emas putih, logam berharga ini termasuk harga yang stabil. Walaupun terdapat perubahan setiap hari, trend yang ditunjukkan selama beberapa tahun dan bahkan jangka panjang agak positif. Oleh itu emas putih adalah salah satu alat pelaburan yang disyorkan untuk anda.

Emas PutihHarga/Gram
1 gramRM 149,13
2 gramRM 143,5
2,5 gramRM 142,37
3 gramRM 141,8
4 gramRM 141,24
5 gramRM 140,96
10 gramRM 139,55
25 gramRM 138,7
50 gramRM 138,42
100 gramRM 138,28
250 gramRM 138,14
500 gramRM 138,03

Berdasarkan maklumat harga di atas maka anda dapat melihat bahawa semakin banyak anda membeli emas maka harga / gram ditawarkan lebih murah. Oleh itu jika anda mempunyai kos yang mencukupi maka tidak perlu ragu untuk melabur dalam logam berharga ini.

Selain dijual dengan berat jenisnya. Harga emas putih juga dibezakan dengan karat. Karat adalah sistem mengukur tahap kesucian emas. Keaslian emas diukur dengan peratusan emas tulen yang terkandung dalam logam. Lebih tinggi jumlah karat, tentu saja, harga yang lebih tinggi ditawarkan. Inilah senarai harga :

Emas PutihHarga/Karat
14 KaratRM 91,07
18 KaratRM 116,76
22 KaratRM 142,91
24 KaratRM 155,68

 

Baca Juga : Harga Cincin Emas Putih

 

Oleh itu maklumat boleh Fesyen Update  menyampaikan mengenai emas putih. Mudah-mudahan berguna dan boleh dijadikan rujukan sebelum membuat pembelian emas atau pengiraan perhiasan emas putih. Jangan lupa untuk up to date maklumat terkini tentang fesyen di fesyenupdate.com.

Incoming search terms:

  • harga emas putih 925 per gram
  • harga emas putih malaysia
  • harga emas putih
  • kod emas putih
  • harga jual emas putih malaysia
  • harga emas putih italy 925 per gram malaysia
  • cop/kode emas putih malaysia 2019
  • Rm emas putih cincin terkini
  • Harga cincin emas putih
  • emas putih

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *