baju melayu slimfit
baju melayu slimfit

Baju Melayu Slimfit

Posted on

Sekiranya wanita Melayu sangat gembira dengan trend baju kurungnya maka lelaki juga harus mengagungkan salah satu trend Baju Melayu. Pada masa ini baju Melayu tidak lagi menumpukan kepada acara tertentu sahaja. Dalam acara formal kita sering melihat lelaki yang memakai baju melayu dalam reka bentuk lebih santai. Terutama untuk trend pakaian lelaki kini lebih suka memakai pakaian yang ketat untuk melihat bentuk badan mereka. Oleh itu, trend baju melayu slimfit sangat diperlukan oleh lelaki muda terutama di Malaysia, Indonesia, Negara Brunei Darussalam, dan Selatan Thailand

Fesyen Update kali ini akan membincangkan mengenai Baju Melayu Slimfit yang merupakan trend di kalangan lelaki muda. Dengan perpaduan budaya tradisional dan trend moden maka baju melayu slimfit ini sangat menarik untuk dibincangkan.

baju melayu slimfit polos
baju melayu slimfit polos

Design Baju Melayu Slimfit

Bagi lelaki, design baju tidak perlu terlalu sesak. Penampilan simple dan kelihatan maskulin sudah mencukupi. Oleh itu, design baju melayu slimfit untuk lelaki ini hanya bermain di campuran warna dan pembuat kain sahaja. Adapun terdapat beberapa model baju melayu slimfit seperti baju melayu slimfit johor, lace, cotton, dan gabungan cotton dan poliester.

Reka bentuk baju melayu moden slimfit terutamanya boleh dipersembahkan dengan kain sampingan (songket / sarong) dan songkok atau biasanya hanya kain sampingan sahaja. Tetapi jika anda ingin tidak terlalu formal maka kini lebih sering memakai baju melayu slimfit tanpa aksesori pelengkap. Hanya pakaian dan seluar sahaja yang mempunyai penampilan yang menarik di mata.

Buat masa ini terdapat beberapa baju melayu slimfit yang terkenal seperti baju melayu slimfit keek dan baju melayu slimfit jakel.

baju melayu slimfit 2018
baju melayu slimfit 2018

Perkara Yang Perlu Diperhatikan Sebelum Beli Baju Melayu Slimfit (PENTING!!!)

Sekiranya anda melawat butik baju melayu slimfit untuk membelinya, pastikan anda perlu memastikan beberapa perkara dahulu. Pakaian Slimfit termasuk baju Melayu sepatutnya sangat sesuai dengan pengguna supaya walaupun kelihatan ketat, pakaian tetap selesa untuk digunakan. Jangan tergesa-gesa untuk membeli baju  melayu slamfit murah terutama jika anda tidak pernah membeli baju melayu sebelumnya.

Apa yang perlu diperhatikan? Berikut adalah semakan mengenai masalah apabila membeli baju melayu slimfit :

Baju Melayu Terlalu Ketat

Perkara yang paling kerap berlaku apabila mahu baju melayu moden slimfit adalah tidak tahu ukurannya terlebih dahulu. Pelanggan berfikir bahawa jika pakaian adalah slimfit maka haruslah ketat. Bagi masyarakat Islam tentunya ini menjadi masalah besar. Sedang sholat, pakaian akan ketat terutama di belakang (pinggang) ketika rukuk dan sujud. Ini boleh menyebabkan ketidakselesaan semasa sholat bahkan boleh membuat sholat anda tidak sah kerana aurat yang sering dilihat. Oleh itu pilihlah baju melayu slimfit tetapi sesuai dengan saiz dan kelonggaran di bahagian tertentu.

Kualiti Bahan / Kain Kurang Baik

Perlu diingat, aktiviti lelaki adalah sangat banyak. Lelaki mempunyai pergerakan yang lebih tinggi daripada wanita. Perkara yang sering berlaku kepada baju Melayu SLimfit ialah apabila melakukan banyak pergerakan, pakaian lebih mudah robek atau rosak. Biasanya jenis fobia ini kerana bahan yang tidak baik. Oleh itu, anda perlu memastikan kualiti bahan / kain sebelum membuat pembelian.

Jahitan yang tidak terjejas

Selain bahan / kain yang mempunyai kualiti yang kurang baik. Masalah lain boleh timbul daripada jahitan. Berhati-hati dengan aktiviti yang tinggi, jahitan baju Melayu slimfit haruslah kemas dan kuat. Kerana jika tidak demikian maka meski pembuat kain yang baik akan tetap rusak apabila digunakan pada kegiatan dengan pergerakan besar-besaran.

Kain Tidak Menyerap Peluh

Sekiranya anda mempunyai mobiliti yang tinggi maka anda perlu memberi perhatian kepada jenis kain pada baju melayu yang akan anda beli. Selalunya ramai yang tidak memperhatikan ini ketika membeli pakaian termasuk baju Melayu. Hasilnya apabila dipakai ketika kegiatannya tinggi, pakaian yang dipakai tidak menyerap keringat dan kelihatan lusuh. Oleh itu anda harus tahu sekurang-kurangnya jenis kain dalam membuat pakaian. Reccomend dari Fesyen Update adalah baju melayu slimfit dibuat dari kain lace, cotton atau gabungan cotton dan poliester. Kain itu sangat sejuk jika dipakai.

baju melayu slimfit terkini
baju melayu slimfit terkini

Harga Baju Melayu Moden Slimfit

Adakah anda berminat dengan baju melayu slimfit ? Jika ya, anda perlu mengetahui maklumat tentang harga yang ditawarkan untuk mendapatkan pakaian ini. Mengikut maklumat yang diperoleh Fesyen Update dari pelbagai sumber, harga yang ditawarkan untuk mendapatkan baju melayu slimfit agak berpatutan.

Baca Juga : Baju Melayu Johor

Baju melayu slimfit polos/plain dengan ketiadaan corak berharga sekitar RM200. Sedangkan untuk baju melayu slimfit dengan corak sekitar RM260. Warna boleh dipilih mengikut pilihan anda (polos atau corak).

Terima kasih atas perhatian anda dalam mengikuti maklumat mengenai baju melayu mden slimfit terkini. Jangan lupa membaca artikel Fesyen Update lain untuk mendapatkan maklumat fesyen terkini.

Incoming search terms:

  • baju melayu hitam jakel
  • baju melayu lelaki moden 2019 slim fit
  • bj melayu slim fit jakel

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *