baju kurung songket
baju kurung songket

Baju Kurung Songket

Posted on

Pelbagai jenis baju kurung yang merupakan trend Melayu biasa telah berkembang pesat dalam masyarakat. Bagi wanita Melayu, baju kurung adalah sebahagian daripada penampilan mereka. Daripada pelbagai jenis baju kurung yang ada hari ini, terdapat baju kurung yang sangat menarik perhatian dan memiliki ciri khasnya. Baju tersebut adalah baju kurung songket.

Fesyen Update akan membincangkan sepenuhnya mengenai baju kurung songket. Perkara yang menarik untuk dibincangkan mengenai tema ini adalah mengenai pelbagai model baju kurung songket dan harga baju kurung songket terkini. Untuk perbincangan penuh, mari lihat maklumat di bawah.

baju kurung songket terkini
gambar baju kurung songket terkini

Kelebihan Baju Kurung Songket

Bercakap tentang kurungan songket kami akan memberi tumpuan kepada kain yang membentuk yaitu kain songket. Kain songket adalah kain tenunan tradisional Melayu. Perlu diketahui bahwa kain ini biasanya ditemui di Malaysia, Indonesia (Minangkabau), dan Negara Brunei Darussalam.

Kain ini ditenun secara manual dengan tangan menggunakan benang emas dan perak. Benang logam metalik yang digunakan membentuk latar belakang kain dengan kesan berkilauan. Proses membuat songket itu sendiri mengambil masa yang sangat lama dari satu minggu ke bulan bergantung pada tahap kerumitan. Tidak pelik jika kain songket dijual pada harga yang cukup tinggi.

Terdapat pelbagai kelebihan kain songket yang digunakan pada baju kurung. Kain songket memberikan kesejukan kepada pengguna supaya sangat mudah digunakan. Di samping itu, kain ini mudah menyerap peluh dan sangat sesuai digunakan di bilik berac terbuka atau tertutup. Perkara yang paling disukai dalam Baju Kurung Songket adalah memberikan gambaran etnik budaya yang tetap digunakan secara elegan pada majlis rasmi seperti majlis perkahwinan, mesyuarat, perhimpunan keluarga dan acara kasual.

baju kurung songket murah
gambar baju kurung songket muslimah

Model Baju Kurung Songket

Pada masa ini, pelbagai model baju kurung yang dibuat dengan bahan / kain songket telah beredar di pasaran. Bermula dari masyarakat kelas menengah ke atas menggunakan baju kurung songket pada majlis rasmi. Tidak sedikit dari pereka muda yang membuat baju kurung songket ini lebih kesan simple sehingga dapat digunakan dalam keadaan yang lebih santai.

Melihat dari latar belakang terdapat pelbagai jenis model baju kurung songket berdasarkan kegunaannya. Model-model ini adalah seperti berikut :

Baju Kurung Songket Untuk Perkahwinan

Bagi orang yang masih mengekalkan adat resam Melayu termasuk di Malaysia, sangat munasabah jika semasa perarakan perkahwinan memakai model baju kurung songket. Model baju kurung songket untuk perkahwinan ini biasanya dibezakan untuk pengantin lelaki dan pengantin wanita. Bagi lelaki biasanya kain songket yang dipakai hanya sebagai penutup kepala. Adapun pakaiannya memakai baju Melayu dengan bahan lace/renda. Bagi wanita, kain songket digunakan sebagai kain asas baju kurung yang dipakai.

baju kurung songket elegan
baju kurung songket elegan

Baju Kurung Songket Peplum untuk Parti

Bagi anda yang ingin kelihatan lebih menawan maka pilihan yang tepat memakai baju kurung songket peplum. Model baju ini adalah untuk membentuk pinggang untuk kelihatan lembut dan kelihatan seperti pakaian perkahwinan. Matlamatnya adalah untuk mempercantik penampilan anda, terutamanya di pinggang. Reka bentuk baju model peplum ini dipilih oleh wanita untuk tujuan menghadiri perkahwinan atau reuni.

Model Baju Kurung Songket Simple

Pada dasarnya pendakap mempunyai ciri-ciri yang mudah dan elegan. Penampilan mudah ini telah direka untuk mengikuti trend untuk memastikan ia kelihatan bergaya dan sesuai dengan masa. Contohnya pada baju kurung songket dengan model blus yang boleh dipakai pada pelbagai acara baik formal maupun kasual.

baju kurung songket muslimah
baju kurung songket muslimah

Harga Baju Kurung Songket Terkini

Jika ingin tahu harga yang ditawarkan untuk mendapatkan baju kurung songket sebenarnya agak berpatutan. Dari maklumat yang Fesyen Update ringkas, harga baju kurung kain songket adalah dalam lingkungan RM120 hingga RM350. Sudah tentu terdapat harga yang lebih mahal lagi disesuaikan dengan kualiti kain songket dan reka bentuk pakaian itu sendiri. Tetapi dengan harga yang kami nyatakan sudah menyediakan reka bentuk yang berkualiti baik dan boleh mencantikkan penampilan anda.

Senarai Harga Baju Kurung Songket Malaysia Terkini

Model Baju Kurung SongketHarga
Baju Kurung Pahang Songket Tenun AsliRM 349
Humaira Short Cotton Satin Modern Kurung With Songket PrintRM 126,65
Raudhah Modern Cotton Kurung With Songket PrintRM 119,2
Cotton Modern Kurung With Songket PrintRM 169
Aiinia Cotton Short Modern Kurung With Songket PrintRM 119,2
Kirana Cotton Modern Kurung With Songket PrintRM 126,65
Marissa Satin Cotton Kurung Pahang With Songket PrintRM 126,65
Baju Kurung Pahang Hawa Cotton Satin Songket PrintRM 159
Ammara Kurung Modern Cotton Satin With Songket PrintRM 169
Ratu Cotton Short Modern Kurung With Songket PrintRM 134,1

Maklumat di atas datang dari pelbagai sumber. Perubahan harga kemungkinan besar berlaku disebabkan perubahan trend dan permintaan pasaran. Cadangan bagi anda yang akan membeli baju kurung, harus melakukan pencarian maklumat terlebih dahulu. Maklumat yang perlu anda dapatkan ialah reka bentuk dan kain asas baju kurung. Kemudian reputasi dan pengalaman kedai yang menjual baju kurung, sama ada ia mempunyai kredibiliti yang baik atau tidak.

 

Baca Juga : Design Baju Kurung Moden

 

Semua maklumat yang boleh dikongsi oleh Fesyen Update. Baca lebih banyak artikel untuk mendapatkan maklumat mengenai dunia fesyen terkini.

Incoming search terms:

  • baju kurung moden songket
  • harga baju kain songket
  • kain songket malaysia

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *