baju kurung pahang
baju kurung pahang

Baju Kurung Pahang

Posted on

Baju Kurung adalah pakaian adat dari kawasan Melayu yang kini berkembang mengikut trend. Pelbagai jenis baju kurung mempunyai ciri-ciri sendiri dan penampilan yang unik. Antara jenis baju kurung ialah baju kurung teluk belanga, baju kurung cekak musang, baju kurung kedah, baju kurung melaka dan baju kurung pahang. Kali ini Fesyen Update akan membincangkan mengenai baju kurung pahang terutamanya fesyen baju kurung pahang moden terkini.

baju kurung pahang terkini
gambar baju kurung pahang terkini

Asal Baju Kurung Pahang

Sebelum membincangkan lebih lanjut tentang baju kurung pahang moden, kita perlu tahu terlebih dahulu mengenai sejarah baju kurung pahang. Reka bentuk baju kurung pahang tradisional dikenali sebagai baju kurung riau pahang yang menunjukkan sejarah hubungan antara kedua negara (Riau dan Pahang). Walaupun kedua-dua tempat ini jauh berbeza tetapi hubungan sosial, politik, dan budaya berkait rapat dengan era Melayu.

Apabila dilihat dari sisi lain, kerjasama dan hubungan berjaya mewujudkan baju kurung pahang atau ketika itu dinekal dengan baju belah atau baju kebaya turki. Berbeza dengan pesak baju kurung. Di kedua sisi baju kurung riau pahang berpesak kembang dan dihubungkan kekek gantung. Pakaian dengan kolar tinggi sangat menarik jika dipakai dengan tujuh hingga sembilan butang.

baju kurung pahang moden
gambar baju kurung pahang moden

Ciri-ciri Khas Baju Kurung Pahang

Sekiranya anda mempunyai banyak tahu mengenai pelbagai koleksi baju kurung pahang maka anda akan melihat bahawa baju ini mempunyai ciri khasnya. Pola baju kurung pahang biasanya menggunakan teknik pesak gantung dan tidak berkekek.

Pesak adalah sambungan yang membentuk panel yang memanjang dari ketiak ke bahagian bawah di sebelah kanan dan kiri baju. Di dalam pakaian kurung pahang ini, menggunakan teknik pesak gantung dengan potongan bahagian tengah pesaknya.

Melalui teknik ini, pinggang akan menjadi lebih langsing daripada dada dan bawah. Oleh itu, apabila kita menjahit baju kurung pahang seperti ini, ia akan memberikan image yang ramping kepada pengguna.

Selain teknik pesak gantung, baju kurung pahang tidak mempunyai kekek. Pesak menyatu dari ketiak ke bahagian tengah. Kain baju ini biasanya menggunakan teknik susun sisi belah kiri. Cara membuat baju kurung pahang dengan teknik ini membolehkan pengguna lebih selesa sambil melangkah dan memberikan mobiliti yang tinggi.

baju kurung pahang plain
gambar baju kurung pahang plain

Fesyen Baju Kurung Pahang Terkini

Trend fesyen yang semakin meningkat hari ini mewujudkan pelbagai model baju kurung termasuk jenis kurung pahang ini. Perbezaan model baju kurung yang paling kerap diubahsuai adalah bahan asas pengilang. Oleh itu anda boleh mencari pelbagai model baju kurung pahang dengan pelbagai pembuat kain. Antara koleksi pakaian kurung pahang seperti baju kurung pahang cotton, baju kurung pahang songket, baju kurung pahang lace, atau baju kurung pahang plain.

Baju Kurung pahang plus size
gambar Baju Kurung pahang plus size

Harga Baju kurung Pahang Moden Terkini

Dengan pelbagai koleksi dari pelbagai model baju kurung termasuk kurung pahang pasti ada pelbagai penawaran harga. Jika anda telah mencari maklumat yang berkaitan dengan harga baju kurung maka anda akan dapati harga baju kurung pahang murah hingga mahal. Oleh itu, pada masa ini Fesyen Update akan meringkaskan senarai harga baju kurung pahang online dari berbagai sumber.

 

Baca Juga : Baju Kurung Lace

 

Senarai Harga Baju Kurung Pahang Moden Terkini

Model Baju Kurung Pahang ModenHarga
Hijrah Couture – Blossom In Nature 01 – 05RM199
Era Maya – Pretty Evolving Blooms Baju KurungRM229
Era Maya – Autumn Leaves Baju Kurung TraditionalRM199
Era Maya – Jeweled Monogram Prints Baju KurungRM199
Era Maya – Delicate Floral Porcelain Prints Baju KurungRM199
Amar Amran – Baju Kurung Pahang QiranaRM195
Butik Sireh Pinang – Aafiyah Cotton Satin Kurung Pahang With Songket PrintRM159
Era Maya – Mystérieux Galaxy Prints Baju KurungRM229
Era Maya – Pretty Evolving Blooms Baju KurungRM229
Butik Sireh Pinang – Laila English Cotton Kurung PahangRM109
Butik Sireh Pinang – Baju Kurung Pahang Hawa Cotton Satin Songket PrintRM159
Kasih – Baju Kurung Pahang Songket Tenun AsliRM349

Senarai harga di atas datang dari pelbagai sumber di internet dengan merujuk kepada harga purata. Perubahan harga mungkin berlaku disebabkan oleh pelbagai keadaan seperti perubahan trend dan permintaan pasaran. Kami mengesyorkan bahawa sebelum anda membuat pembelian, anda harus mencari maklumat yang berkaitan dengan jenis baju kurung yang anda ingin beli. Anda mesti memastikan motif, warna, dan harga. Di samping itu anda perlu memastikan bahawa kedai yang menjual baju kurung sangat boleh dipercayai dengan melihat prestasi jualan.

Oleh itu, maklumat yang boleh dikongsi oleh Fesyen Update. Semoga maklumat ini boleh menjadi rujukan utama anda dalam memilih baju kurung. Terima kasih.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *