baju kurung moden terkini
baju kurung moden terkini

Baju Kurung Moden Terkini

Posted on

Bagi wanita,penampilan adalah perkara penting yang perlu diperhatikan. Bermula dari keindahan pakaian yang dipakai harus kelihatan menarik. Terutama untuk wanita Melayu terdapat pakaian yang sangat terkenal dan menjadi sebahagian daripada mereka. Ia adalah baju kurung. Design baju kurung moden terkini adalah perkara yang sangat menarik untuk dibincangkan kerana ia menggabungkan gaya moden dengan budaya.

Fesyen Update kali ini akan membincangkan mengenai koleksi baju baju kurung moden terkini yang sangat pelbagai. Maklumat tentang baju kurung moden terkini akan kami ringkas supaya ia dapat menjadi refrensi untuk anda semua.

baju kurung moden terkini lace
gambar baju kurung moden terkini lace

Koleksi Fesyen Baju Kurung Moden Terkini

Perkembangan trend baju kurung moden terkini sangat pesat. Pelbagai model dan kombinasi warna disesuaikan dengan gaya moden wanita hari ini. Ramai yang merancang untuk membuat karya dalam pembuatan baju kurung. Bukan hanya designer terkenal, malah untuk designer pemula telah mula menghasilkan trend baju kurung moden terkini.

Sudah tentu ini tidak pelik kerana baju kurung sentiasa dan akan terus menjadi kegemaran wanita, terutama di Malaysia. Hal ini dibuktikan dengan kemunculan butik baju kurung moden terkini  yang menyediakan pelbagai model baju kurung yang tidak dapat dihitung lagi. Sebab ini menyebabkan koleksi baju kurung moden terkini terus muncul.

Perlu diingat terdapat pelbagai model dan rekaan baju kurung moden terkini. Ini dapat dilihat dari sisi kain yang digunakan sebagai bahan, berdasarkan fungsinya, pola, atau gabungan semua.

Gaya Baju Kurung Moden Terkini Berdasarkan Bahan Pembuat

Apabila dilihat dari bahan yang digunakan untuk membuat baju kurung terdapat pelbagai model yang boleh dibuat. Baju Kurung yang kini paling dikehendaki oleh wanita Malaysia adalah baju kurung moden lace. Model baju kurung lace sangat digemari kerana ia selesa digunakan dengan ciri-ciri membentuk tubuh dan membuat penampilan menjadi lebih cantik. Terdapat juga kain baju kurung moden kain songket dan kain batik yang menggabungkan reka bentuk moden dengan budaya Melayu. Di samping itu terdapat juga baju kurung moden kain cotton. Kain cotton ringan jika digunakan juga sifat tahan lama dan sejuk membuat pendakap ini adalah pilihan yang tepat jika anda melihat ia digunakan di kawasan terbuka atau panas.

baju kurung moden terkini cotton
gambar baju kurung moden terkini cotton

Trend Baju kurung moden Terkini Menurut Fungsi

Berikutan perkembangan trend, tentu saja, style baju kurung moden terkini akan berkembang mengikut fungsinya. Pada masa dahulu, baju kurung hanya digunakan untuk upacara di dalam istana diraja. Pengguna baju kurung juga sangat terbatas di kerajaan. Tetapi kini sudah tentu baju kurung mempunyai banyak perubahan. Sesiapa sahaja boleh memakai baju kurung tanpa melihat latar belakang.

Pada masa ini baju kurung sudah mempunyai pelbagai fungsi. Terdapat pelbagai model dan gaya baju kurung moden terkini yang boleh disesuaikan dengan keperluan anda. Baju kurung boleh digunakan pada acara formal seperti majlis perkahwinan, upacara, mesyuarat rasmi, dan sebagainya. Untuk acara itu, tentu saja, baju kurung formal telah disediakan seperti kain batik dan songket. Tidak menutup mana-mana model lain yang boleh diselaraskan dengan cara rasmi.

Sebaliknya pada acara yang lebih santai, anda boleh memilih baju kurung yang mempunyai kelenturan dan tahap keselesaan yang tinggi. Pilihan ini sesuai dengan baju kurung moden lace dan kain cotton.

baju kurung moden terkini cotton muslimah
gambar kurung moden terkini cotton muslimah

Pola Baju Kurung Moden Terkini

Bagi anda yang mengikuti perkembangan fesyen baju kurung moden terkini mesti sangat prihatin terhadap pola. Terdapat pelbagai pola baju kurung yang sangat menarik. Antara yang paling digemari adalah pola baju kurung peplum. Pola ini memberikan kesan mewah dan keanggunan dengan penekanan pada bentuk pinggang. Bagi wanita yang mempunyai pinggang kecil akan lebih sesuai dengan model baju kurung peplum.

 

Baca Juga : Baju Kurung Kedah Moden

 

Di samping itu, banyak umat Islam memakai tudung pada masa kini pasti membuat model baju kurung berkembang. Corak baju kurung moden juga telah banyak yang bergabung dengan tudung agar sesuai dan masih kelihatan menarik. Oleh itu, apabila kita melihat model baju kurung terdapat perbezaan pola lengan baju kurung moden terkini. Anda boleh memilih baju kruung dengan lengan panjang terutama untuk muslimah atau anda juga boleh memilih baju kurung moden pendek.

baju kurung moden terkini peplum
gambar baju kurung moden terkini peplum

Harga Baju Kurung Moden Terkini

Adakah anda sedang mencari baju kurung moden terkini murah ? atau anda termasuk pemborog baju kurung ? Untuk maklumat, pelbagai model baju kurung pasti memberikan persembahan yang berbeza. Pelbagai harga kurungan antara RM 125 dan RM 1,100.

Di sini kita meringkaskan senarai harga baju kurung moden terkini mengikut popularitinya di Malaysia :

Senarai Harga Baju Kurung Moden Terkini Malaysia 2018

Model Baju Kurung Moden Terkini 2018Harga
Zalia-Asymetrical Pleated Set With Embellished NecklineRM199
Lubna-Frill Panel Sleeves KurungRM289
Lubna-Brocade Gathered Peplum KurungRM289
Zalia-Lace Pieced Long Tunic With Frills SetRM155
Lubna-Brocade Gathered Peplum KurungRM289
Alia B-Claire Modern Peplum Kurung With Bow DetailRM515
Lubna-Claire Modern Peplum Kurung With Bow DetailRM289
Zalia-Embellished Hi-Low Top With Lace Skirt SetRM179
Amar Amran-Baju Kurung Kedah QasehRM195
NH by Nurita Harith-Audrey Kurung ModernRM679
Gene Martino-Kurung Modern PendekRM139
Lubna-Gathered Peplum Sleeves With Pencil SkirtRM125
Lubna-Full Lace Tied Knot Sleeve KurungRM199
Bianco Mamosa-Morgana DressRM1100
Bianco Mamosa-Tremaine Modern KurungRM1100
Bianco Mamosa-Maleficent Modern KurungRM1100

Harga di atas diambil dari pelbagai sumber di internet. Sangat mungkin jika terdapat perbezaan harga dalam pelbagai sumber. Perubahan harga kedua-dua kenaikan dan penurunan juga sangat mungkin berlaku. Tetapi harga di atas boleh menjadi rujukan anda berbanding dengan harga di sumber lain. Bagi anda yang ingin membeli baju kurung harus mencari maklumat terlebih dahulu sebelum melakukan pembelian. Paten baju kurung moden terkini yang perlu anda lihat ialah bahan pembuat, fungsi, dan pola. Pastikan semuanya sesuai dengan keperluan anda.

Begitu juga, maklumat boleh disampaikan kepada Fesyen Update berkaitan dengan baju kurung moden terkini. Mudah-mudahan berguna dan boleh menjadi refrence utama anda.

Incoming search terms:

  • BAJU KURUNG TERKINI & HARGA
  • baju kurung moden
  • baju kurung peplum doll
  • maklumat tentang baju kurung
  • pola baju kurung puplum
  • pola baju peplum pendek
  • senarai butik terkenal baju kurung

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *